Valitsus andis laevakaitsjate kulude katteks üle 122 000 euro (8)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chennai, India. 05.12.2017. Laevakaitsjad tulid tagasi Välismaalaste ametist. Nad on saanud Indiast väljasõiduloa. Pakivad asjad, vahetavad riided ning valmistuvad kojusõiduks. Pildil Dmitri Pappel.
Chennai, India. 05.12.2017. Laevakaitsjad tulid tagasi Välismaalaste ametist. Nad on saanud Indiast väljasõiduloa. Pakivad asjad, vahetavad riided ning valmistuvad kojusõiduks. Pildil Dmitri Pappel. Foto: Jaanus Lensment

Valitsus eraldas neljapäeval reservist üle 122 000 euro Indias üle nelja aasta kinni peetud laevakaitsjate kulude katteks.

Valitsus andis välisministeeriumile 122 565 eurot ja 34 senti, et katta tagatiseta rahalise abiga seotud kulutused, mis on tehtud seoses laevakaitsjate vabastamise konsulaarjuhtumiga Indias.

Tagatiseta rahalist abi anti Eesti kodanikele nende majutus- ja elamiskulude katmiseks kautsjoni vastu vabaduses viibimise ajal ning ka pärast mullu 27. novembri kohtuotsust, millega rahuldati nende apellatsioonikaebus.

Välisminister Sven Mikser teatas juba 6. detsembril, et teeb valitsusele ettepaneku vabastada laevakaitsjad riigilt saadud rahalise abi tagasimaksekohustusest. «Laevakaitsjad ja nende pered on olnud neli aastat väga keerulises olukorras. Ma ei soovi tekitada neile täiendavat murekoormat,» ütles Mikser.

Peaminister Jüri Ratas ütles 7. detsembril valitsuse pressikonverentsil, et toetab laevakaitsjate vabastamist tagasimaksekohustusest. «Ma arvan, et see on koht, kus riik peaks appi tulema,» ütles Ratas.

Eesti laevakaitsjad - 14 meest - peeti kinni 2013. aasta oktoobris, kui nad töötasid Ameerika piraaditõrjefirmas AdvanFort laevakaitsjatena. Aluse Seaman Guard Ohio pidas kinni India piirivalve. Kokku oli laeval 35 inimest, neist kümme meeskonnaliiget ja 25 elukutselist laevakaitsjat. Lisaks Eesti kodanikele oli laeval kuus Briti ja neli India kodanikku ning üks Ukraina kodanik.

Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütusetankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

27. novembril mõistis India Chennai kohus laevakaitsjad lõpuks õigeks ning mehed jõudsid Eestisse 6. detsembril.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles