Endine iluuisutaja Katarina Witt: Ida-Saksa salapolitsei andmetel seksisin ma seitse minutit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katarina Witt 1988. aastal Calgary olümpial
Katarina Witt 1988. aastal Calgary olümpial Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

50 aastat tagasi oli külma sõja aeg, mil eksisteeris idablokk, kuhu kuulus ka Ida-Saksamaa ning selle riigi sportlasi jälgis salapolitsei Stasi.

Saksa ja Briti meedia teatel ei pääsenud Stasi haardest ka iluuisutaja Katarina Witt, kes võitis oma karjääri jooksul kaks olümpiakulda ja tuli neljal korral maailmameistriks.

Katarina Witt
Katarina Witt Foto: MICHAL CIZEK/AFP/SCANPIX

Katarina Witt sündis 3. detsembril 1965. aastal Staakenis, kasvas üles Karl-Marx-Stadtis, kus ta iluuisutamistreeneriks oli Jutta Müller.

Katarina Witt ja ta treener Jutta Müller
Katarina Witt ja ta treener Jutta Müller Foto: /imago/H/Scanpix

Mülleri käe all treenides sai Wittist kahekordne olümpiavõitja, esmalt 1984. aastal Sarajevos ja siis 1988. aastal Calgarys. Mülleri abil sai Wittist ka neljakordne maailmameister ja kuuekordne Euroopa meister.

Katarina Witt ja ta treener Jutta Müller. Witt sai Calgary olümpial kuldmedali
Katarina Witt ja ta treener Jutta Müller. Witt sai Calgary olümpial kuldmedali Foto: imago sportfotodienst/imago/Camera 4/Scanpix

1988. aastal hakkas Witt professionaalseks iluuisutajaks, mis oli raudse eesriide tagant pärit sportlase jaoks üsna julge samm.

Katarina Witt
Katarina Witt Foto: imago sportfotodienst/imago/WEREK/Scanpix

Witt esines koos ameeriklasest iluuisutaja Brian Boitanoga mitmel pool maailmas demonstratsioonesinemistel.

Brian Boitano
Brian Boitano Foto: JACK SMITH/AP/Scanpix

Praegu 52-aastane Witt andis möödunud aastal intervjuu, milles ta rääkis oma elust, karjäärist, kuid ka väljaandele Playboy poseerimisest. Witti sõnul ei ole ta pärit sportlaste perest, ta ema töötas füsioterapeudina ja isa oli farmer.

Katarina Witt 1977. aastal
Katarina Witt 1977. aastal Foto: Eberhard Thonfeld/imago/Camera 4/Scanpix

«Kui ma oleksin elanud Lääne-Saksamaal, siis mu vanemad ei oleks saanud mulle võimaldada iluuisutamist, sest kõik oli väga kallis. Ida-Saksamaal toetas riik noori andekaid sportlasi ja ka mind loeti nende sekka. Mu vanemad ei saanud mind toetada rahaga, kuid toetasid vaimselt ja moraalselt,» teatas ekssportlane.

Witti sõnul treenis ta kuus korda nädalas seitse tundi päevas. Ta ärkas kell 6.00, läks kooli ja pärast kooli treenima, jõudes koju üsna hilja.

Katarina Witt pärast treeningut
Katarina Witt pärast treeningut Foto: imago sportfotodienst/imago/Ulli Winkler/Scanpix

«Sain tänu iluuisutamisele juba noorena reisida ja nägin, et teistes riikides oli teistmoodi. Läänes oli rohkem kaupa ja sõnavabadust, kuid ma ei soovinud sinna jääda, tahtsin vanemate juurde tagasi,» meenutas iluuisutaja.

Katarina Witt
Katarina Witt Foto: /imago/Werner Schulze/Scanpix

Enne Berliini müüri langemist  1989. aastal peeti läänes idabloki sportlasi ajupestud robotiteks, kuid Witti nimetati läänes mitmel korral idabloki esikaunitariks.

«Mulle meeldis see tiitel, me ei olnud mingid ajudeta masinad. Kuna meil oli keelatud otse lääne meediaga suhelda, siis tekkis palju kuulujutte. Lisaks jälgis meid Ida-Saksamaa salapolitsei Stasi,» meenutas endine staar.

Stasi jälgis Witti, kuna iluuisutaja käis sageli välisriikides, kuid nii kodumaal kui läänes arvati, et Witt võib olla Stasi agent.

Katarina Witt 1988. aastal Calgary olümpial
Katarina Witt 1988. aastal Calgary olümpial Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Pärast Saksamaa taasühinemist 1990. aastal Stasi arhiivid avati ja Wittil õnnestus lugeda kõiki tema kohta käivaid Stasi raporteid, mida oli kokku 3000 lehekülge.

Raporteid lugedes valdasid sportlast mitmesugused tunded, ta ei teadnud, kas nutta või naerda. Ühe raporti kohaselt oli Witt seksinud välismaal olles seitse minutit.

«Raportis oli, et suguühe leidis aset kell 20.00 kuni 20.07. See ei ole just pikk aeg. Mäletan, et olin siis koos oma kallimaga ja pärast omavahel kõnelemist olime vaikselt, kuna teadsime, et Stasi kuulab meid pealt. See hotell tegi Stasiga koostööd ja selles toas, kus meie olime, oli televiisori sees kaamera. Meie kohta infot kogunutel oli väga hea kujutlusvõime,» sõnas Witt. 

Katarina Witt
Katarina Witt Foto: Rainer Keuenhof/imago/Manngold/Scanpix

Stasi otsustas rikkuda Witti ja ta esimese kallima suhte kartuses, et äkki Ida-Saksamaale kuulsust toonud sportlane jääb rasedaks ja tahab pere luua. Lisaks ei sobinud poiss-sõber Ida-Saksa maailmapilti, kuna tegemist oli rokkbändi trummariga.

Witt oli siis 18-aastane, ta kallim 25-aastane.

Katarina Witt
Katarina Witt Foto: /imago/Thomas Zimmermann/Scanpix

Ida-Saksa võimud saatsid noormehe sõjaväkke, et ta oleks Wittist võimalikult kaugel ja nii nende suhe lõppeski.

1998. aasta detsembris poseeris Witt alasti meesteajakirja Playboy jaoks. Playboy ajaloos oli see teine kord, mil number lõpuni ära müüdi. Esimesel korral juhtus see 1953. aastal kui avaldati näitlejanna Marilyn Monroe pildid.

Katarina Witt
Katarina Witt Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe Foto: Caters News Agency / Scanpix

Witt ei heitnud riideid seljast karjääri pärast, sest ta oli juba kuulus. Ta esines peamiselt USAs, kus kutsuti ka filmi «Ronin», milles ta mängis koos Robert De Niro, Stellan Skarsgårdi ja Jean Renoga.

«Kui Playboy tegi mulle pakkumise, võtsin selle vastu. Nad olid mind üritanud kutsuda alasti poseerima kümme aastat. Sain ise valida fotograafi, fotode tegemise koha ja langetada otsuse, millised fotod ajakirja pannakse. Minu fotod olid sensuaalsed, mitte provokatiivsed,» sõnas iluuisutaja.

Witti alasi poseerimise motiiviks ei olnud raha, vaid see, et ta tahtis pääseda muinasjutulise jääprintsessi imidžist.

Katarina Witt
Katarina Witt Foto: imago stock&people/imago/Christian Schroedter/Scanpix

2001. aasta avaldas saksa väljaanne Stern Wittist pildid, millel ta on kätega rinnad katnud.

Witt on mänginud veel filmis «Jerry Maguire», mille peaosades olid Tom Cruise ja Renee Zellweger.

Witt sai eduka sportlasena Ida-Saksamaal oma korteri juba 19-aastasena. Nüüdseks on ta miljonär, saades oma vara iluuisutamise, kirjastamise ja kinnisvaraäriga.

Sportlase sõnul ei ole raha talle kõige tähtsam, talle meeldib tegeleda asjadega, mis on huvitavad, kuid need on talle alati ka midagi sisse toonud.

«Hea on, kui on raha. Raha annab vabaduse, vabadus teeb õnnelikuks. Raha tagab ka sõltumatuse ja moodustab turvavõrgustiku. Oskan nii säästa kui kulutada. Kannan kvaliteetseid ja moekaid rõivaid, kuna olen ärinaine ja avaliku elu tegelane, kuid mul ei ole suuri villasid ega garaažitäis kalleid autosid,» selgitas sakslanna.

Katarina Witt on olnud suhtes mitme mehega, kelle seas on ka kuulsusi. 1984 – 1988 Ingo Politziga, 1988 itaallasest mäesuusataja Alberto Tombaga, 1992 imemees McGyverina tuntud näitleja Richard Dean Andersoniga, 1994 Rolf Brendeliga, 1995 Danny Hustoniga, 1996 – 2002 Marcus Herrmanniga, 2002 Gregor Prächtiga, 2002 – 2003 Dave Hoffisega ja 2008 Andreas Rüteriga.

Alberto Tomba
Alberto Tomba Foto: Heiko Junge / SCANPIX/Code 20520/Scanpix
Richard Dean Anderson
Richard Dean Anderson Foto: Personalities/©UPPA / TopFoto/scanpix

Saksa meedia teatel elab endine iluuisutaja praegu koos sakslasest advokaadi Christian Schertziga.

Katarina Witt
Katarina Witt Foto: Andreas Gora/imago/Andreas Gora/Scanpix
Katarina Witt
Katarina Witt Foto: Sebastian Gabsch/imago/Future Image/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles