Eesti levimuusikute koorekiht aitab kontserdiga luua näitust

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti levimuusikute koorekiht aitab kontserdiga luua näitust.
Eesti levimuusikute koorekiht aitab kontserdiga luua näitust. Foto: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum / Mauno Meesit

Homme, 19. jaanuaril tulevad üheks kontserdiks kokku Eesti muusikud, et üheskoos aidata teoks saada Eesti Muusika Kuulsuste Koja näitusel «Vabaduse kõla! Eesti levimuusika lugu». Näitus ning kuulsuste koda avatakse mais Tallinnas Maarjamäe muuseumikompleksis.

Kõik esinejad kingivad näitusele ühe laulu, et aidata Eesti levimuusika ajalool taas vaatajateni jõuda, sest esmakordselt Eesti ajaloos on kõige olulisem levimuusika pärand kokku kogutud ja ootab näituseks saamist. Kontserdist saadav piletitulu lähebki Eesti levimuusika näituse ehitamiseks, näitus on muusikute kingitus Eesti 100. aasta juubeliks.

Näitus annab edasi Eesti rahva, kultuuri ja muusika lugu, mis algas kahe sõja vahel. Eesti muusika on seotud riigi enda värvika ajalooga, teinud läbi kõik kerged ja rasked ajad. Popmuusika alustas peamiselt tantsuks ja meelahutuseks mängivate džässansamblite ning 78-kordsete plaatide staaridega, käis läbi põrandaaluse džässi perioodi, toetas biitmuusika tõusu, puges läbi Horoskoobi Eesti rahva südamesse, sai korduvalt eluaegseid esinemiskeelde ning lõpuks tõi Eestile tagasi iseseisvuse.

Näitus jutustab seda edulugu läbi kõige olulisemate inimeste, ansamblite, heliloojate, sündmuste, mis kokku moodustavad Eesti Muusika Kuulsuste Koja – mille eesmärgiks on meie levimuusika kultuuripärandi hoidmine ja edasiandmine tulevastele põlvedele.

Lavale astuvad Karl Madis, Anne Veski, Ivo Linna, Jaan Elgula, Toomas Lunge, Tõnu Trubetsky, Marju Länik, Mait Maltis, Riho Sibul, Boris Lehtlaan, Voldemar Kuslap, Henry Laks, Toomas Kõrvits, Hardi Volmer, Tõnu Aare, Heini Vaikmaa, Anet Vaikmaa, ansambel Laine, Jarek Kasar, Getter Jaani, Liis Lemsalu, Jüri Pootsman, Birgit Sarrap, Vello Salumets, Laura Põldvere, Eda-Ines Etti, Madis Arro ja Marju Marynel Kuut.

Kontsert toimub Nordea kontserdimajas ja algab kell 19. Õhtut juhib Mihkel Raud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles