Soome ehitab neli ajalooliselt suurt sõjalaeva (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FNS Pohjanmaa 2011. aastal.
FNS Pohjanmaa 2011. aastal. Foto: Lehtikuva/Scanpix

Soome ehitab Läänemere muutunud julgeolekuolukorra tõttu neli uut sõjalaeva, mis lähevad maksma kuni 1,2 miljardit eurot. Enam kui sajameetrised korvetid ehitatakse Laevastik 2020 projekti raames ja tegu on Soome mereväe kõigi aegade suurima projektiga, kirjutab Iltalehti.

Projekti eesmärgiks on asendada seitse teenistusest lahkuvat laeva nelja uue ja modernse alusega. Komandör Veli-Petteri Valkamo sõnul on miljardi euro investeerimine õigustatud, sest julgeolekuolukord Läänemerel on alates Krimmi okupatsioonist 2014. aastal tõsiselt muutunud. 

Valkamo hinnangul on suureks ülesandeks kaitsta Soome territoriaalset terviklikkust, olukorda igapäevaselt jälgida ja vajaduse korral rünnakutele vastata. Ta hindas ülimalt oluliseks ka meretranspordi kaitsmist erakorraliste juhtumite korral. Valkamo sõnul liigub mere kaudu 90 protsenti eksporditavast kaubast ja 80 protsenti imporditavast kaubast.

Kokku ehitatakse neli multifunktsionaalset korvetti, millega on võimalik võidelda teiste laevade vastu, otsida miine, aga tegutseda ka allveelaevade ja õhusõidukite vastu. Samuti on võimalik anda tuld maismaal asuvate sihtmärkide pihta.

Korvette saab kasutada operatsioonide juhtimiseks ja nendega on võimalik pikka aega järjest merel viibida, ka saab neid kasutada kogu aasta vältel ja seda isegi Läänemere rasketes oludes. Valkamo sõnul tuleb juurde ka uus ja oluline võimekus ehk kergtorpeedo.  

«Praktikas lahkuvad meilt võimekused ehk soome keeles öelduna laevad. Lipulaev, miinilaev Pohjanmaa on juba 2013. aastal lahkunud, korduvalt kapitaalremondi läbinud Rauma-klassi raketikaatrid lahkuvad esimesena 2020. aastate keskel ja Hämeenmaa-klassi kaks miinilaeva selle järel. Need tuleb asendada,» sõnas Valkamo.

Kaitseministeeriumi sõnul on uued laevad vältimatu osa kaitsevõimest merel, sest nende abil on võimalik tõrjuda merelt tulevaid rünnakuid ning kaitsta olulisi objekte. Projekti põhjendatakse ka sellega, et selline tehnika mõjub heidutusvahendina.

Laevade ehitamist alustatakse järgmisel aastal Rauma Marine Constructions laevatehases. Ehitusleping loodetakse sõlmida sel aastal, et töödega järgmisel aastal alustada. Ehitamiseks kulub eeldatavasti viis aastat, valmima peaksid alused 2024. aastaks ja teenistust alustama 2027. aastal. 

Soome kaitseministeerium tutvustab projekti täpsemalt SIIN.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles