Fotod: atentaadis tapetud Kosovo serblaste liidri matused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Serbia pealinnas Belgradis maeti täna Kosovo serblasest poliitik Oliver Ivanović, kes tapeti üleeile Kosovos Mitrovicë linnas.

Matustel osalesid ka Serbia peaminister Ana Brnabić, valitsusametnikud ja sajad teised inimesed. Jumalateenistuse viis läbi Serbia õigeusu kiriku preester.

Ivanovići pihta mööduvast autost kuus lasku tulistanud kurjategijad pääsesid põgenema. Kosovos on algatatud uurimine, aga Serbia prokuröride sõnul alustasid nad ka omalt poolt uurimist.

Serbia president Aleksandar Vučić kinnitas, et Serbia teeb oma uurimise paralleelselt ja palub võimalust osaleda ka Kosovos toimuvas uurimises.

«Ma olen veendunud, et see rünnak – olenemata sellest, kas selle pani toime serblane, albaanlane või välismaalane – on rünnak Ivanovići perekonna, Põhja-Kosovo ja serblaste vastu,» ütles Serbia president Vučić.

Võimalike tapjate nimekiri on väga pikk. Ivanović alustas poliitilist karjääri 1999. aasta juunis, Kosovo sõja ajal, mil ta nimetati Serbia Põhja-Kosovo ja Metohija Nõukogu presidendiks.

Aastatel 2008–2012 teenis ta isegi riigisekretärina Serbia valitsuse alla kuuluvas Kosovo ja Metohija ministeeriumis.

2014. aasta jaanuaris vahistati Ivanović kahtlustatuna sõjakuritegudes 1990. aastatel. 2016. aasta 21. jaanuaril määrasid Kosovo EULEXi (Euroopa Liidu õigusmissioon Kosovos) kohtunikud talle karistuseks üheksa aasta pikkuse vanglakaristuse. Priština apellatsioonikohus tühistas aga otsuse eelmise aasta 12. veebruaril ja andis käsu korraldada uus kohtuprotsess.

Vahepeal kandideeris poliitik kohalikel valimistel ja kritiseeris avalikult Serbia valitsust. Mõni aasta tagasi pandi Ivanovići auto alla pomm ning mullu juulis tema sõiduk süüdati. Seega võib öelda, et tal oli vaenlasi iga Kosovos ja Serbias elava rahva hulgas ning igas seal tegutsevas erakonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles