Soomlased valisid aasta parimaks suusataja, Mäkinenilt meelitati välja pisarad

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iivo Niskanen võidukalt finišis.
Iivo Niskanen võidukalt finišis. Foto: Matthias Schrader/AP/Scanpix

Soome valis aasta sportlaseks murdmaasuusataja Iivo Niskaneni. Tema võit tennisisti Henri Kontineni ja korvpalluri Lauri Markkaneni ees oli spordiajakirjanike hääletusel mäekõrgune.

Lahti MMil 15 km distantsil kuldmedali võitnud ja paarissprindis sellele koos Sami Jauhojärviga pronksi lisanud Niskanen sai 266, Kontinen järgmisena 127 esikohta.

«Aitäh. Tunnen end palju mõnusamalt kui esmakordselt aasta sportlaseks valituna. Mitte ainult seetõttu, et olen laval üksi, vaid seepärast, et suutsin paari vaheaasta järel taas tippu tõusta ja saavutada karjääri parima tulemuse,» lausus 2014. aastal koos Jauhojärviga esmakordselt parimaks nimetatud Niskanen tänukõnes. «Unistasin üle aasta sellest, kuidas tulen maailmameistriks ja taastan rõõmu Soome suusatamise üle,» lisas ta.

Markkanen võis rõõmustada aga noorsportlase ja aasta läbimurdja tiitli üle. Soomlane valiti mullu NBA draft’is seitsmenda mehena ning ta on seni näidanud Chicago Bullsi ridades väga head hoogu.

Soome spordi suursaadiku auhind anti aga Toyota rallivõistkonna juhile Tommi Mäkinenile, kellel galaõhtul näidatud videomontaaž lausa silma märjaks võttis. «Mulle tulid meelde kõik need tunded, mis tippsportlast võiduhetkel tabavad. Seda saabki mõista vaid teine tippsportlane. Võib-olla andsid just need emotsioonid mulle jõudu jätkata,» lausus autoralli neljakordne maailmameister. «Oli ilus aeg, nüüd on teistmoodi ilus aeg.» Mäkineni käe all võitis Toyota mullu kaks rallit: Jari-Matti Latvala oli parim Rootsis ja Esapekka Lappi Soomes. MM-sarjas lõpetati tootjate arvestuses kolmandana, uuel hooajal loodetakse Ott Tänaku ja Martin Järveoja toel küündida kõige kõrgemate auhindadeni.

Soome parima sportlase valimine

  1. Iivo Niskanen, murdmaasuusatamine: 4313 (266 esikohta)
  2. Henri Kontinen, tennis: 3528 (127)
  3. Lauri Markkanen, korvpall: 3202 (67)
  4. Krista Pärmäkoski, murdmaasuusatamine: 1900 (2)
  5. Valtteri Bottas, autosport: 1733 (6)
  6. Leo-Pekka Tähti, kergejõustik: 1525 (11)
  7. Kaisa Mäkäräinen, laskesuusatamine: 1495 (4)
  8. Lotta Lepistö, rattasõit: 1274 (3)
  9. Matti Heikkinen, murdmaasuusatamine: 977 (-)
  10. Lukas Hradecky, jalgpall: 940 (13)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles