Galerii: Tallinna päev algas uuendatud Vilde monumendi avamisega

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna päev sai avalöögi täna hommikul Harju ja Niguliste tänava nurgal asuva Eduard Vilde monumendi taasavamisega.

Kirjanike maja ees asuv Vilde ausammas on sellel kohal asunud juba üle poole sajandi. Monument püstitati 1965. aastal kirjaniku 100. sünniaastapäevaks, vahendas Raepress.

Vilde monumendi kavandas skulptor Albert Eskel ning maastikuarhitektuurse lahenduse arhitekt Allan Murdmaa. Monument ning seda ümbritsev plats on aastakümnetega kannatada saanud nii ilmastiku kui vandaalide tõttu ning vajas hädasti uuendamist.

Monumenti ümbritseva platsi korrastamisega jõutakse lõpule augustis - platsil tuleb vahetada välja kogu plaadistus ja trepistik, taastada platsi ümbritsevad tugimüürid, rekonstrueerida Harju tänavaga paralleelne madal müür pingiga ning korrastada massiivsed lillevaasid.

Avamistseremoonial kehastus Variuse teatri näitleja Peeter Kaljumäe rahvakirjanik Vildeks. Sõnavõttudega esinesid abilinnapea Mihhail Kõlvart ja Kesklinna vanem Aini Härm. Monumendi saamisloost kõneles kultuuriväärtuste ameti peaspetsialist Viive Leitsar. Üritusel osales ka president Arnold Rüütel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles