Saksamaa sotsid otsustavad täna riigi tuleviku üle (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) erakorralisel parteikongressil Bonnis otsustatakse täna selle üle, kas erakond alustab formaalseid koalitsioonikõnelusi kantsler Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) ja nende Baierimaa sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liiduga (CSU).  

Kaalul on palju, sest ilma SPD delegaatide heakskiiduta jääks kantsler Merkelile alles vaid võimalus ebastabiilse vähemusvalitsuse moodustamiseks või uute valimiste korraldamiseks. Samamoodi arvatakse, et SPD liider Martin Schulz astuks eitava vastuse korral tagasi.

Märkimisväärne osa SPD liikmetest arvab, et uus suurkoalitsioon Merkeli kristlike demokraatidega mõjuks erakonnale halvasti ja vähendaks nende populaarsust veelgi. Samuti pole sugugi kõik sotsid rahul eelkõneluste lõpus sõlmitud leppega, mille baasilt hakataks lõplikku koalitsioonilepet välja töötama.

Arvamusküsitlused on näidanud, et SPD liikmete hulgas on suurkoalitsiooni pooldajate ja vastaste hulk väga võrdne ning oodata on tasavägist hääletust.

Kantsler Merkeli jaoks on sisuliselt kaalul tema poliitiline karjäär. Vähemusvalitsuse moodustamine pole kantsleri jaoks eelistatud variandiks, sest sellisel juhul oleks iga otsuse puhul vaja saada ka märkimisväärne toetus opositsioonilt. Erakorraliste valimiste puhul oleks Merkeli tulevik kantslerina ülimalt küsitav. 

Erakorralisi valimisi soovitakse vältida, sest kardetakse paremäärmusliku Alternatiiv Saksamaale (AfD) veelgi paremat tulemust ja SPD ning CDU veelgi kehvemat resultaati. Septembris toimunud valimistel valmistas AfD üllatuse ja saavutas tulemuseks koguni 12,6 protsenti, jõudes sellega esmakordselt Liidupäeva. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles