USA kaitseminister suundus visiidile Indoneesiasse ja Vietnami

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: AP / Scanpix

USA kaitseminister James Mattis alustas pühapäeval nädalast visiiti Aasiasse, et laiendada kaitsekoostööd Indoneesia ja Vietnamiga vastuseisuks Hiina sõjalise võimsuse tugevnemisele.

"Me jagame Vaikset ookeani - see on ookean, mis on saanud nime rahu järgi - ja me tahame näha selle jäämist rahumeelseks, et kõik riigid, kes seda kasutavad ja siin elavad, oleksid õitsvad," ütles Mattis ajakirjanikele lennul Aasiasse.

Mattis saabub esmaspäeva õhtul Jakartasse, kus ta teisipäeval kohtub Indoneesia presidendi Joko Widodo ja kaitseminister Ryamizard Ryacuduga. Kõneluste keskne teema on merenduskoostöö.

Vietnamis arutab Mattis oma kolleegiga liikumisvabadust Lõuna-Hiina merel, piirkonnas, kus Peking on viimastel aastatel laiendanud oma domineerimist ja militariseerinud mitu väikest vaidlusalust saarekest.

Mattise sõnul soovib ta rõhutada, et USA austab Aasia riikide suveräänsust - nende suveräänset häält ja suveräänseid otsuseid.

"Me ei arva, et kellelgi teisel peaks olema vetoõigus nende majanduslike, nende diplomaatiliste või nende julgeolekuotsuste üle," ütles ta.

"Me austame neid riike," rõhutas Mattis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles