Kõik laadijad ei ole ühesugused (3)

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Kuigi enamike nuti- ja ka nuputelefonide laadijad on füüsiliselt ühesuguste pesadega ja standardiseeritud, ei lae kõik laadijad telefone ühtmoodi ja ühe kiirusega. Tegelikkuses võib aku täis saamiseks kuluv aeg erinevaid laadijaid kasutades varieeruda suisa mitme tunni võrra, kirjutab Mart Laanemägi tehnoloogiaportaalist Digitark. 

MIKS VÕIB LAADIMISELE KULUV AEG OLLA ERINEV?

Kõigepealt on oluline teada, et laadimine koosneb kahest osapoolest. Laadijast, mis voolu välja annab ja telefonist, mis selle enda akusse vastu võtab. Iga laadija annab välja mingi hulga elektrivoolu ja iga telefon omakorda võtab selle vastu. See kui palju elektrienergiast telefoni poolt vastu võetakse, on reguleeritud telefonidesse sisse ehitatud kontrolleriga. Viimane on igasse telefoni lisatud selleks, et kaitsta seadet ja selle akut ülekuumenemise ja sellest tulenevate kahjustuste eest.

Miks siis on nii, et kõik laadijad pole võrdsed ja mõne laadijaga saab telefon kiiremini laetud kui teisega? Lihtsustatult on aku täis saamiseks vaja elekter pistikust akusse saada ning kõige rohkem mõjutab seda, kui kiiresti aku laetud saab, laadija võimsus (vatt) ja selle poolt väljastatava voolu tugevus (milliamprit). Paraku aga on tavalise USB, mida pakuvad arvuti USB pesad ja vanemate telefonide laadijad, voolutugevus hulga nõrgem, kui enamike uute telefonide laadijate poolt pakutav. Seetõttu ongi nii, et kasutades telefoni laadimiseks arvuti USB pesa või mingit muud laadijat, kui seadme komplektis olnut, võib aku täitumiseks kuluv aeg oluliselt pikeneda.

Loe lisaks Digitargast. 

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles