Soome ja Eesti Prismas müüdi ohtliku bakteriga maisi

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremal Prismas müüdav magus mais ja vasakul listeeriabakter.
Paremal Prismas müüdav magus mais ja vasakul listeeriabakter. Foto: Prisma/Vikipeedia

Soomes ja Eestis korjati müügilt S Group jaeketi külmutatud maisipakid, sest nendest avastati inimesele ohtlik listeeriabakter.

Soome suurim jaekett S Group teatab, et nende Rainbow kaubamärgi all müüdavatest külmutatud maisipakkidest avastati listeeriabaktereid.

Toode, mis sisaldab 450 grammi külmutatud maisi, on eemaldatud lettidelt ja müügist nii Soomes kui Eestis. Eestis müüs seda toodet jaekett Prisma, kes eemaldas müügist 33 pakki bakterikahtlusega maisi.

Soome uudisteportaal Yle teatab, et listeeriabakterit leiti ühest tootepartiist, mida müüdi S Groupi poodides sellel kuul.

Prisma Peremarketi kommunikatsioonijuht Piret Lankots sõnab, et ettevõte sai emafirmalt SOK 18. jaanuaril info, et Rainbow kaubamärgi all müüdav külmutatud magus mais parim enne kuupäevaga 09.06.2019 ei vasta kvaliteedinormile. «22. jaanuaril saime täpsustava info, et müügilt tuleb eemaldada ka varasemad partiid parim enne kuupäevaga 06.01.2019 kuni 09.06.2019,» ütleb Lankots. Bakterikahlusega toodete EAN-kood on 6414890300050 (asub triipkoodi juures) ja tootjaks Poola ettevõte Pinguin Foods Polska Sp. z o.o.

Kommunikatsioonijuhi sõnul tingis eemaldamise asjaolu, et rutiinse kvaliteedikontrolli käigus leiti ühe partii proovist seadusega lubatust kõrgem listeeriabakteri (Listeria monocytognes) näit. Olgugi, et mittevastav näit leiti ainult ühe partii tootest, eemaldati ettevaatusabinõuna kõik tooted.

Et selgitada, kas inimene on ostnud praeguseks müügilt korjatud maisi, tuleb vaadata parim enne kuupäeva ja EAN-koodi. Müügilt korjatud partiide parim enne kuupäevad olid vahemikus 06.01.2019 kuni 09.06.2019, EAN-kood 6414890300050 ja pakendi kaal 450g.

«Ohutu, kui küpsetatud korrektselt»

S Groupi sõnul on toote tarbimine ohutu, kui seda valmistatakse vastavalt pakendil olevatele juhistele. Sellegipoolest palutakse kõigil toote omanikel selle sisu minema visata.

«Kui inimene on ostnud toote, mis kuulub nüüdseks eemaldatud partiidesse, palume see hävitada ning tuua tühi pakend Prisma infoletti, kus maksame kliendile raha tagasi. Pärast pakendi avamist palume pöörata hügieenile erilist tähelepanu,» teatab Lankots.

S Group tegutseb Sokose, Prisma, Sale, Varubodeni ja ABC kauplustes ja osas Soome restoranikettides.

Listeeriabakteriga nakatunud toidu söömine võib põhjustada listerioosi ühe või nelja nädala pärast peale nakatumist. Nakkus põhjustab palavikku, kõhulahtisust ja teisi sümptomeid (iiveldus, lihasvalu, kõhuvalu). Nakkusohus on eelkõige rasedad naised ja vastsündinud, üle 65 aasta vanused täiskasvanud ja nõrgema immuunsüsteemiga inimesed.

Kui inimene kahtlustab kuumutamata maisi söömise järel haigusnähte, mis on ilmnenud külmutatud maisi tarbimise järel, soovitab Prisma Peremarket kindlasti pöörduda arsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles