Läti valitsus toetas vaid lätikeelsele õppele üleminekut koolides (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti pealinnas Riias seadusmuudatuse vastu korraldatud meeleavaldus
Läti pealinnas Riias seadusmuudatuse vastu korraldatud meeleavaldus Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Läti valitsus otsustas täna alustada 2019. aasta 1. septembrist koolides järk-järgulist üleminekut vaid läti õppekeelele.

Valitsus otsustas muuta haridusseadust ja jõudis kokkuleppele, et üleminek lõpeb 2021./2022. õppeaastal.

Haridus- ja teadusminister Kārlis Šadurskis rõhutas, et läti keel ja Läti kultuur on Läti ühiskonna alustalad ning seetõttu peab ühiskond kandma hoolt keele, rahvusliku identiteedi ja lõimumise eest. «Läti õppekeelele üleminek koolides tugevdab läti keele rolli,» lisas minister.

Muudatused peab heaks kiitma ka Läti parlament.

Eelmisel aastal otsustati, et abiturientide riigieksamid toimuvad juba sel aastal ainult läti keeles.

2019./20. õppeaastal viiakse uus kord sisse lasteaedades. 1.-6. klassis jõustub kakskeelne mudel, kus vähemalt 50 protsenti õppeainetest õpetatakse läti keeles. 7.-9. klassis tuleb läti keeles õpetada 80 protsenti ainetest ning 9. klassi lõpueksamid toimuvad vaid läti keeles.

Alates 2020./2021. õppeaastast õpetatakse 10. ja 11. klassis kõiki üldaineid ainult läti keeles, rahvusvähemused õpivad emakeelt, kirjandust ja kultuuri emakeeles.

Alates 2021./2022- õppeaastast õpetatakse 10.-12. klassis kõiki aineid peale rahvusvähemuse kultuuri ja keelega seotud ainete ainult läti keeles.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles