EKI keelekool: Eesti keel miljard+

Margit Langemets
, EKI sõnaraamatute peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Eesti kirjakeele seletussõnaraamatu» tegevtoimetaja Margit Langemets 19 aasta jooksul valminud 26 vihikuga.
«Eesti kirjakeele seletussõnaraamatu» tegevtoimetaja Margit Langemets 19 aasta jooksul valminud 26 vihikuga. Foto: Peeter Langovits

Jõulukuul jõudis meieni rõõmusõnum: eesti keele iive on positiivne! Jah, lugesite õigesti. Nelja viimase aasta jooksul on eesti keel kasvanud plahvatuslikult: teda on veebimaailmas kaks korda (!) rohkem kui enne. Eesti keele käsi käib hästi, sest teda on äkki saanud väga palju.

Keele elujõud sõltub tänapäeval – meeldib see meile või mitte – tema digitaalsest kestlikkusest. Keel jääb ellu, kui tema funktsioonid, pädevus ja prestiiž säilivad ka internetis, tänapäeval eeskätt mobiilis.

Siinsamas veerus on Indrek Hein juba kirjutanud, et eesti keel on üks neist 500 keelest, milles leidub veebilehti (kokku on maailmas keeli üle 6000). Neli aastat tagasi, 2013. aastal, kogusime esimest korda veebist kokku kõik seal ringlevad eestikeelsed tekstid. Koos varem Tartu ülikooli ja Filosofti loodud kogudega saime toona tekstikogu, kus sõnu kokku ligi 500 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles