Ametiühing kutsub annetama Rakvere lihatööstuse töötajate streigifondi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HKScani kontserni kuuluv Rakvere lihatööstus hakkab täna streikima.
HKScani kontserni kuuluv Rakvere lihatööstus hakkab täna streikima. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Industriaal- ja Metallitöötajate Ametiühingute Liit (IMTAL) lõi Rakvere Lihakombinaadi streigikulude katmiseks streigifondi ja kutsub kõiki toetajaid andma oma panuse streigi õnnestumisse. 

Fond on mõeldud streikijate perede toetamiseks, sest streigitud aja eest streikijad palka ei saa, märkis ametiühing pressiteate vahendusel. Ametiühingute Keskliidu organisatsioonisekretäri Artjom Arhangelski sõnul on 6. veebruaril algav streik välja kuulutatud tähtajatuna, mis tähendab, et streigiga kaasnevaid kulusid on raske täpselt ette prognoosida.

„Oleme viimasel ajal saanud toetusavaldusi mitmetelt inimestelt ja organisatsioonidelt, kes on avaldanud soovi streigi toetamiseks teha enamat kui solidaarne tunnustus,“ selgitas Arhangelski fondi loomise tagamaid ja lisas, et fondi on oodatud panustama nii Eesti- kui välismaised ametiühinguorganisatsioonid ning eraisikud.

Streigifondi arveldusarve number on EE162200221068524734 ning konto haldaja on Industriaal- ja Metallitöötajate Ametiühingute Liit.

Vastavalt AS HKScan Estoniale saadetud streigiteatele nõuavad Rakvere Lihakombinaadi töötajad tapamaja töötajate põhipalga tõstmist 16 protsendi võrra alates 1. veebruarist 2018 ja lisaks 16-protsendilist põhipalga tõstmist 1. juulist 2018.

Lisaks nõutakse, et tulemuspalga arvestamist ei muudeta. Palgaläbirääkimised jooksid ummikusse, kuna tööandja ei nõustunud töötajatele tegema ühtegi konkreetset palgapakkumist.

Töötüli kronoloogia

17. oktoobril 2017 alustasid HKScani Rakvere lihatööstuse tapamaja 27 töötajat tööseisakut, et palka juurde nõuda. HKScan pidas tööseisakut ebaseaduslikuks, leides, et see on vastuolus töölepingu seadusega, samuti pole ettevõttes ametiühingut.

18. oktoobril teatas ettevõte, et streik on lõppenud. Vallandati kolm streigi organiseerinud töötajat. HKScan Estonia juht Anne Mere lubas, et nad alustavad läbirääkimisi töötingimuste ja palga üle.

19. oktoobril pöördusid tapamaja töötajad töötüli lahendamiseks riikliku lepitaja poole. Samal ajal asutasid lihakombinaadi streikinud töötajad ametiühingu, mille liikmete arv oli 24. oktoobriks kasvanud 30ni.

26. oktoobril ütles Anne Mere, et ettevõte peab parandama kommunikatsiooni ja põhjendama rohkem oma otsuseid. «Oleme ise teinud järeldusi, et töötajatega tuleb rohkem suhelda, tuleb rääkida otsustest ja rääkida, kuidas äril üldse läheb. Seletama, mida me saame ja mida ei saa teha.» 

6. novembril toimus ametiühingu esindajate ja juhtkonna kohtumine, kus loodeti palgas kokkuleppele jõuda. Seda ei juhtunud.

17. novembril kohtub tüli osapooltega riiklik lepitaja Meelis Virkebau.

14. detsembril lõpetab Virkebau pärast kolme kohtumist osapooltega lepitusmenetluse Rakvere lihakombinaadis. Kokkulepet ei sündinud.

19. jaanuar 2018 saadab Industriaal- ja Metallitöötajate Ametiühingute Liit (IMTAL) Rakvere Lihakombinaadile streigiteate, mille järgi algab kombinaadi töötajate streik 6. veebruaril kell 7.30 ja kestab tähtajatult.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles