Intervjuu Mikk Talpsepaga: mis juhtus tegelikult Singapuri konverentsiga (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Talpsepp
Mikk Talpsepp Foto: Aivar Pau
  • Talpsepp müüs maha 40 000 ruutmeetrit maad, LHV aktsiad ja kaks korterit
  • Konverentsi projektijuht Tõnis-Denis Merkluljev vabastatakse ametist
  • Talpsepp: see oli õnnestumine väga kalli hinnaga
  • Kohale tuli viiendik plaanitud külastajate hulgast

Kauges Singapuris suursugust investeerimiskonverentsi lubanud  Mikk Talpsepp tunnistas intervjuus Postimehele, et ambitsioonid osutusid liiga suureks, oodatust tagasihoidlikumaks kujunenud ettevõtmine läks talle isiklikult kalliks maksma ning lisaks vabastab ta sel nädalal ärisaladuse lekitamise tõttu ametist ühe selle peakorraldajatest.

Novembri kolmel viimasel päeval Singapuris toimunud konverentsi nimega World Wealth Creation Conference (WWCC) korraldas Mikk Talpsepale kuuluv ettevõte Etalon Conference. Sel nädalal lekkis avalikkusesse informatsioon, et konverents ebaõnnestus nii piletite müügi, reaalsete külastajate hulga kui rahanumbritega. Mida arvab sellest kõigest Mikk Talpsepp ise?

Meie seni viimases intervjuus ütlesid sa, et ootate konverentsile 5000-10 000 osalejat. Kui palju tegelikult inimesi kohale tuli?

Kohale tuli üle tuhande inimese, pluss personali ka otsa. Esimese aasta ürituse kohta on see tegelikult väga hea tulemus. Inimesed, kes olid kohale tulnud, olid väga imestunud, et see on esimese aasta konverents ja meil ei olnud mingisuguseid korralduslikke apse – kõik toimis väga hästi, osalejad olid sisuga väga rahul, paljud ütlesid, et tuleksid kindlasti järgmisel aastal jälle, mõned lubasid suurema kollektiivi kaasa võtta.

Eestlaste korraldatud konverents Singapuris
Eestlaste korraldatud konverents Singapuris Foto: Korraldajad

Sel nädalal andis sinu juhitava Etalon Conference’i tegevjuht Tõnis-Denis Merkuljev välja signaale, et osalejaid oli küll tuhat, ent neist piletiostjaid vaid 200?

See ei vasta tõele. Samuti ei vasta tõele käibenumber.

Aga mis vastab tõele? Kui palju siis piletiostjaid oli?

Praegusel hetkel ei kuulu see avaldamisele. Võin öelda, et eksitud on suurusjärkudega. Vead on nii piletiostude, käibe- kui piletihinna numbrites.

Milliseks piletihinnad keskmiselt kujunesid?

Investeerimisklubi liikmed, kes olid väga varajased piletiostjad – umbes poolteist aastat ette -, said sooduspakkumise näiteks 380 euroga. Tavapileti hind oli sellel hetkel 500 ja 600 euro vahel, kahe pileti ostmisel 450 eurot.

Aga startupi jaoks, kes oleks tahtnud Singapuris investoritega kohtuda?

Startup-piletite hinnad olid suurusjärgus 1500 urot tükk.

Nüüd käibe juurde. Kas vastab tõele, et ürituse kahjum võis olla kuskil 900 000 eurot?

Kahjuminumbrit ma hetkel ei kommenteeri. Mul ei ole möödunud majandusaasta aruande andmeid, et ma seda teaks.

Hästi. Kas konverents oli kasumlik või kahjumlik?

Konverents oli kahjumlik.

Kui suur see kahjum oli?

Esiteks… See… Ma sellele küsimusele jätkasin vastamata. Oli kahjumlik, see on täiesti normaalne äritegevuse osa.

Eestlaste korraldatud konverents Singapuris
Eestlaste korraldatud konverents Singapuris Foto: Korraldajad

Kuidas korraldajad selle kahjumi katsid?  Kas te jäite võlgu kellelegi? Esinejad, hotellid, konverentsikeskus – kõik on oma osa kätte saanud?

Konverents on minule võlgu. Kõik suuremad arved on tasutud. Meil on endal veel erinevatele partneritele nõudeid üleval, mõned väiksemad arved on meil endal tasumata – need ei oma mingisugust tähtsust.

Kui väike on väike selles kontekstis?

Mõni tuhande eurone arve on tasumata, samas on meil kordades suuremaid summasid kätte saada partneritelt.

Kogu konverentsi rahaline pool oli sinu kanda. Kas sinu kui füüsilise isiku kanda on ka saadud kahjum?

Kaotajaid on laias laastus ainult üks ja see olen mina. Mitte kellelgi ei ole jäänud raha saamata, kõik on makstud. Hotell on meile võlgu 1300 eurot, kuna olime broneerinud üle.

Kahjum oli niisiis sinu kanda. Kas sul tuli peale LHV aktsiate veel millestki loobuda?

Viimase kahe ja poole aasta jooksul olen ma müünud 40 000 ruutmeetri eest maad, LHV aktsiaid ja kaks korterit.

Miks sind tahetakse rünnata? Miks tahab sind rünnata su enda suurim partner Tõnis-Denis Merkuljev, kellega õlg-õla kõrval Fahle majas konverentsi korraldasite?

Tõnis ei ründa mind, aga mis puutub tema esmaspäevast esinemist investeerimisklubis, siis ta on rikkunud juhatuse liikme ametivolitusi, muu hulgas rikkunud ettevõtte mainet ja avaldanud ärisaladuse detaile puudutavat informatsiooni. Mitmesugust informatsiooni on temalt läinud välja täiesti valel kujul.

Mikk Talpsepp tema korraldatud konverentsil Singapuris
Mikk Talpsepp tema korraldatud konverentsil Singapuris Foto: Korraldajad

Miks ta seda võis teha sinu hinnangul?

Ma arvan, et soovis rääkida raskustest. Emotsioonide või muu ajel võimendas seda üle.

Kas teie teed läksid lahku enne konverentsi toimumist?

Meie teed ei ole veel lahku läinud. Aga selgelt ma pean Tõnis Merkuljevi volitused Etalon Conference juhatuse liikmena lõpetama.

Sinu jaoks oli see suur üllatus, et ta selliste numbritega välja tuli esmaspäeval?

Meil on Tõnisega rollid konverentsi korraldamise juhi osas käinud käest-kätte. Alguses juhtisin mina seda projekti, seejärel võtsin Tõnise appi ja andsin volitused temale üle. 2016. Aasta läks korraldusel keeruliselt ja raskelt, mil Tõnis ilmutas ka läbipõlemise märke, mistõttu jaanuaris 2017 võtsin ma konverentsi projektijuhtimise üle – muutes nii brändi kui üldist suunda.

Kas tal rahalisi nõudeid ettevõtte suhtes pole?

Ei ole.

Õppetund konverentsiga seoses sulle on milline?

Heast tootest üksinda ei piisa. Ehitasime üles maailma võimsaima konverentsitoote [viitab maailmakuulsatele esinejatele], ent konverentsi turundamine ongi väga keeruline.

Kas plaanid olid liiga suured, ennustused liiga utoopilised?

Me oleks võinud teha kolmepäevase ürituse asemel kahepäevase. Teiseks oleks võinud konverentsi teha nädalavahetusel mitte nädala sees. Meil õnnestus osaliselt tuua inimesed nii kaugele reisima, et külastada konverentsi, ja seda nende tööajast.

Kas konverents saab jätku?

Tõenäoliselt tuleb. Tõenäosus, et aastal 2018, on madal. Pigem aastal 2019. See sõltub sellest, kelle saame projekti juhtima. Mina tahan tegeleda Etalon Varahalduse juhtimisega, mitte tegeleda konverentsiäriga.

Konverentsi on nimetatud läbikukkunuks. Kuidas sina seda nimetaksid?

 Õnnestumiseks väga kõrge hinnaga. Kokkuvõttes oli see väga hea tulemus, lihtsalt ambitsioon oli suurem.

Kust ikkagi kahjum tuli?

Kallis konverentsikeskus, esinejate reisid Singapuri, nende majutus, esinemistasud ja siis ka personali ülalpidamine kahe aasta vältel ja esinejatega isiklike sidemete loomisel nimel reisimine.

Postimees vabandab Mikk Talpsepa ees täna avaldatud artikli pärast, kus nimetas teda kättesaamatuks ning konverentsi läbikukkunuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles