Õpetaja saates «Suud puhtaks»: ka deodorandi pudel võib klassis vägagi surmavaks relvaks osutuda (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassiruum.
Klassiruum. Foto: Margus Ansu

Nii õpilaste kui ka õpetajate lähedastel on õigus eeldada, et nende pereliikmed tulevad õhtul tervelt ja elusalt koolist tagasi, rääkis õpetajate liidu esindaja Astrid Sildnik seekordses ETV saates «Suud puhtaks».

Täna õhtul arutati ETV saates «Suud puhtaks», mille pärast või kelle eest vajab haridususku Eestis kaitset õpetaja? Saadet saab järelvaadata siit.

Haridusministeeriumi eelnõu tahab anda õpetajale rohkem õigusi õpilaste füüsiliseks kontrollimiseks. Teadaolevalt on 35% õpetajatest tajunud koolis kiusamist. 

Õpetajate liidu juhatuse liige Astrid Sildnik rääkis, et hommikul kooli minnes ei saa õpetaja võimalikele eelseisvatele situatsioonidele mõelda, sest need võivad olla väga erinevad. «Kõigil õpilaste ja koolitöötajate, sealhulgas õpetajate lähedastel on hommikul täiesti  õigus eeldada, et nende lähedased tulevad õhtul tervelt ja elusalt koolist tagasi,» rõhutas saatekülaline.

Ohtlikke juhtumeid on Sildniku sõnul aastate jooksul ikka ette tulnud, näiteks on õpilane võtnud mingil põhjusel noa kaasa. Võib-olla soovis laps vahetunnis pajupilli vesta, aga võib-olla tunneb ta hoopiski hirmu. «Ta tunneb, et teda kiustatakse ja ta tunneb ennast kindlamalt, kui tal on see kööginuga taskus,» ütles Sildnik.

Õpetaja sõnul ei maksa mõelda, et koolis ei ole õpilastel relvi kaasas. Põhjused võivad olla mis iganes. Ka deodorandi pudel võib mingil hetkel vägagi surmavaks relvaks osutuda, kui klassis on mõni astmaatik.

Küsimusele, kas tal peaks olema õigus õpilast koolis läbi otsida, vastas Sildnik, et see on raske küsimus. Pedagoogiliselt on kaks varianti: kas õpetaja saab ise olukorra lahendada või on vaja abi kutsuda. Iga õpetaja ei peaks seda tegema. Kuna aga koolides on kriisiplaanid, siis õpetajal, kes näeb olukorra raskust, peab olema võimalus abi kutsuda.

Tagasi üles