Aeg seemnevaru üle vaadata

, köögiviljakasvataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avamaal peenraski võib tomateid kasvatada, selleks valige madalakasvuline ja varajase saagivalmimisega sort.
Avamaal peenraski võib tomateid kasvatada, selleks valige madalakasvuline ja varajase saagivalmimisega sort. Foto: Elmo Riig

Kevad polegi enam väga kaugel ja praegu on õige aeg köögiviljaseemnete varu  üle vaadata. Kindlasti tasub uurida, mida uut ja huvitavat pakuvad aiapoed.

Poodides on juba praegu rikkalik valik sorte. Seemnete valimisel lugege kõigepealt pakendil olevat kirjeldust, eriti tähtis on vaadata seemnete säilivusaega, kasvukoha märget, samuti haiguskindlust, kasvuaja pikkust, vilja suurust ja maitseomadusi.

Köögivilju saame peale avamaa ja kasvuhoone kasvatada rõdul ja anumates.

Tomat

Avamaal peenras kasvatamiseks sobivad madalakasvulised ja varajase saagivalmimisega sordid ‘Mato’, ‘Koit’, ‘Terma’ ja ‘Varto’. Peenrale istutatakse taimed siis, kui öökülmaoht on möödas. Vajadusel saab taimed katta kattelooriga.

Anumatesse, rõdule ja aknalaule sobivad samuti madalakasvulised sordid. Seemnete külviga tasub alustada juba jaanuaris. Sortidest passivad hästi ‘Vilma’, ‘Betalux’ ja ‘Polbig’ F1.

Anumad võib täita kasvuturbaga. Et taimedel oleksid toitained kohe võtta, pange anuma põhja kanakakaväetist või poes müügil olevat hobusesõnnikukomposti. Taimed vajavad kogu kasvuaja lisaväetamist, selleks sobivad mitmesugused köögiviljataimede väetised. Enne väetamist tuleb taimi kasta ja siis alles kasutada kastmisvett koos väetisega.

Kasvuhoonesse sobivad kõik tomatisordid, kuid soovitaksin siiski mõningaid. Eesti sort ‘Malle’ F1 on haigustele vastupidav, lõhenemiskindel ja heade maitseomadustega. Sügisel taimelt korjatud viljad järelvalmivad hästi ja tomateid saab kasutada kuni jõuludeni. ‘Evelle’ F1 on samuti haiguskindel ja selle viljad ei lõhene.

Müügil on palju värviliste sortide seemneid. Aastate jooksul on häid tulemusi andnud järgmised sordid, mis sobivad kodukasvuhoonesse. ‘Black Cherryl’ on väikesed tumedad viljad, see on kõrgekasvuline sort. ‘Green Zebra’ viljad on kollakasrohelised tumeroheliste triipudega, samuti kõrgekasvuline sort. ‘Black from Tula’ on kõrgekasvuline, viljad granaatõuna-mahagonivärvi tumedad. ‘Goldene Königin’ on kõrgekasvuline kollaste viljadega sort.

‘Goldkrone’ – kõrgekasvuline, viljad väikesed kollased ja väga maitsvad.

Kurk

Kurkidest sobib kodukasvuhoonesse hästi ‘Saladin’ F1. See on pikaviljaline, emasõitega ja ilma mõruaineteta sort.

Kodukasvuhoonesse võib panna ka lühiviljalisi sorte, mida kasvatatakse tavaliselt avamaal.

Avamaale sobivad paremini lühiviljalised, haiguskindlad ja emasõitega sordid. Kuna uusi sorte tuleb pidevalt juurde, tasub aiapoes natukene asja uurida. Siiski soovitan mõnda sorti, mis on end aastatega õigustanud: ‘Dirigent’ F1, ‘Adam’ F1, ‘Aztec’ F1.

Paprika

Paprikaseemned külvatakse veebruari lõpus või märtsi algul, sest taimede ettekasvatamiseks kulub 50–60 päeva. Paprikataimi kasvatatakse enamasti kasvuhoones, kui aga aias on tuulevaikset ja päikesepaistelist kohta peenra rajamiseks, võib madalakasvulisi sorte edukalt kasvatada ka peenral.

Huvilised saavad panna paprikataimi ka rõdule või suurtesse taimepottidesse.

Paprikasortidest soovitan valida näiteks ‘Rewia’ – väga varajane ja sobib ka peenrale.  ‘Trapez’ on samuti varajane sort ja talub madalat temperatuuri. ‘Gourmet’ sobib kasvuhoonesse.

Kibepiprataimed edenevad üsna hästi ka aias peenral ja anumates. Sordivalik on suur, aga siiski paar nimetust. ‘Cayenne’ annab intensiivse punase värvusega viljad ja on tulise maitsega. ‘Hyngarian’ on varajane, teravamaitseline ja kollakasroheliste viljadega. Kibepiprataimi ongi tarvis kasvatada aias, sest viljumine on hea. Kõrvuti ei maksa panna magusaid ja kibedaid sorte.

Baklažaanisortidest võiks huvi pakkuda ‘Tsakoniki’, mis on lilla-valgekirju koore ja valge viljalihaga. Sobib kasvuhoonesse. Seemned külvake veebruaris, ainult siis on loota head saaki.

Soovitangi huvilistel juba veebruaris alustada köögiviljataimede kasvatamist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles