Video: saa tuttavaks kloonitud ahvide Zhou Zhou ja Hua Hua'ga.

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kloonitud pärdikud Zhong Zhong ja Hua Hua
Kloonitud pärdikud Zhong Zhong ja Hua Hua Foto: Reuters / Scanpix

Kloonimine on ressursi- ja ajanõudlik ettevõtmine. Sellele vaatamata kloonisid Hiina teadlased kaks ahvi sama meetodiga, millega klooniti ka kuulus lammas Dolly, vahendab The Guardian.

Kuigi ahvipojad Zhong Zhong ja Hua Hua pole esimesed kloonitud primaadid on nad siiski esimesed esikloomad, kes sündisid siia ilma keharaku tuuma üle viimisel munarakku (somatic cell nuclear transfer ehk SCNT).

Primaate on seni suudetud kloonid vaid juba olemasoleva embrüo lõhestamise teel, matkides looduslikku kaksikute teket. Seni on esikloomade rakud pannud visalt vastu keerukamale kloonimise meetodile, kus olemasoleva raku tuum sisestatakse munarakku. Läbimurre toimus, kui teadlased lisasid protsessile tegurid, mis lülitavad välja embrüote arengut takistavaid geene.

Teineteisega geneetiliselt identsed pärdikud Zhong Zhong ja Hua Hua on aastate pikkuse töö tulemus. SCNT'd peab läbi viima käsitsi ning nõuab täpset ja kiiret tegutsemist. Töö autor Zhen Liu harjutas kolm aastat SCNT läbi viimist. Ahvipojad on täpse käe ning rakutuumaga viljastatud munaraku jaoks sobiva keskkonna tulemus.

Loe lähemalt The Guardianist.

Teadustöö ilmus ajakirjas Cell.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles