Briti eliit rõvetses heategevusüritusel teenindajatega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dorchesteri hotell Londonis.
Dorchesteri hotell Londonis. Foto: Philip Toscano/AP/Scanpix

Suurbritannia poliitika- ja ärimaastikku raputas eile suur skandaal, mille paljastas väljaanne Financial Times (FT). Ajaleht kirjutas, et üritusele palgatud naissoost võõrustajad ehk teenindajad langesid Presidents Clubi kõrgklassist meestele mõeldud heategevusüritusel seksuaalse ahistamise ohvriteks. 

Londoni Dorchesteri luksushotellis toimunud üritusel osales umbes 360 ärimeest ja poliitikut. Hotellis toimus pidulik õhtusöök ja oksjon, millest saadav tulu läks heategevusele. Üritusel oli kohal ka umbes 100 naissoost teenindajat, kes rikaste külaliste eest hoolitsesid. Naistele oli antud korraldus kanda lühikesi seelikuid ja kõrgete kontsadega kingi, valituks osutusid vaid rangetele nõuetele vastavad neiud. 

Heategevusüritusel korraldati tseremoonia, mille käigus saadeti teenindajad meeste juurde laudadesse. Väidetavalt olid õhtusöögil kohal ka järelvalvajad, kes ärgitasid liialt tagasihoidlikke teenindajaid julgemalt suhtlema.

FT sokutas aga võõrustajate hulka ka kaks enda ridadesse kuuluvat reporterit, kes salaja üritusel töötasid. Ajakirjanikud teatasid, et üritusel leidsid aset kümned füüsilised ahistamisjuhtumid, naiste suunas saadeti teele ebaviisakaid kommentaare ja neid üritati meelitada hotellitubadesse.

Külalised olid tüdrukutele käsi seelikute alla toppinud ja üritanud neid purju joota. Üks seitsmekümnendates aastates ärimees olevat 19-aastase neiu käest küsinud, kas too on juhuslikult prostituut ning sooviks talle teenuseid osutada.

«Mind katsuti korduvalt ja tean, et seal olid kümned võõrustajad, kelle sõnul juhtus nendega sama,» sõnas FT reporter Madison Marriage. Tema sõnul oli kõige hullema intsidendina üks võõrustajatest väitnud, et keegi külalistest olevat õhtusöögi ajal oma suguelundi välja võtnud ja seda talle eksponeerinud.

Pärast rõveduste päevavalgele tulekut teatas Presidents Club, et paneb oma uksed kinni ja annab kõik oma raha lastega tegelevatele heategevusorganisatsioonidele. Väidetavalt kogus Presidents Club alates 1980. aastatest kokku umbes 23 miljonit eurot. Mitmed Presidents Clubilt annetusi saanud asutused teatasid, et tagastavad saadud raha.

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Mitmed poliitilised tegelased olid sunnitud end üritusest distantseerima. Näiteks olid nende hulgas Suurbritannia välisminister Boris Johnson ja Inglise Panga kuberner Mark Carney. Nimelt oli oksjonil võimalik soetada lõunasöök Johnsoniga ja õhtusöök Carneyga.

Mark Carney.
Mark Carney. Foto: Frank Augstein/PA Wire/PA Images/Scanpix

Peaminister Theresa May kõneisiku sõnul ei olnud Johnson andnud nõusolekut ürituse toetamiseks ja ei teadnud lõunasöögist midagi. Ka Inglise Pank teatas, et õhtusöök Carneyga oli oksjonile pandud ilma kuberneri teadmata.

Üritusel osales ka vähemalt üks May valitsusega seotud isik. Patuoinaks oli laste- ja perekonnaministri asetäitja Nadhim Zahawi. May kõneisik üritas olukorda siluda ja väitis, et Zahawi oli end ebamugavalt tundnud ja ürituselt lahkunud hetkel, mil külalistele võõrustajaid tutvustati. Hiljem lubas minister Twitteris, et ei külasta enam kunagi üritust, mis on mõeldud vaid meestele.

Westminsteri naissoost poliitikute hulgas on skandaalne üritus saanud tormilise vastukaja osaliseks.

Gala õhtujuhiks oli briti koomik ja lasteraamatute autor David Walliams, kelle sõnul polnud tal üritusel muud rolli, kui vaid selle läbiviimine. «Lahkusin sealt kohe pärast oma tööaja lõppu ning jutud, mis seal toimunust on avalikkuse ette jõudnud, tekitavad minus vastikust,» sõnas mees.

Täispikkuses saab FT artiklit lugeda SIIT.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles