Väikesaared saavad riigilt ellujäämiseks ligi pool miljonit eurot

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu. Foto on illustreeriv.
Kihnu. Foto on illustreeriv. Foto: Ardi Truija

Valitsus kinnitas täna väikesaarte nimekirja, mille omavalitsustele eraldatakse ligi pool miljonit eurot lisaraha, et säilitada seal püsiasustust ja pakkuda kvaliteetseid avalikke teenuseid.

Sellest aastast kehtima hakanud väikesaarte seaduse muudatuse järgi kuulub nimistusse väikesaar, kus elab rahvastikuregistri andmetel vähemalt viis inimest ning mille pindala on kuni 100 ruutkilomeetrit. 

Uude väikesaarte nimekirja arvatakse Abruka, Aegna, Kesselaid, Kihnu, Kõinastu, Manija, Naissaar, Osmussaar, Piirissaar, Prangli, Ruhnu, Vilsandi, Vormsi ja Väike-Pakri saar. Neist uute saartena kuuluvad väikesaarte nimistusse Aegna, Naissaar ja Väike-Pakri saar.

Omavalitsused, mille piirides asub väikesaarte nimekirja kuuluv saar või saared, saavad täiendavat toetust, millega katta saarelisest eripärast ja mereteest tingitud lisakulusid ning toetada saarevahi tööd. 

2018. aastal on riigieelarves väikesaartega seotud omavalitsustele ette nähtud 577 940 eurot. Toetusi makstakse Lääne-Harju vallale, Tallinna linnale, Viimsi vallale, Lääne-Nigula vallale, Vormsi vallale, Kihnu vallale, Pärnu linnale, Muhu vallale, Ruhnu vallale, Saaremaa vallale ja Tartu vallale.

Uute võimalike väikesaarte lisandumine nimistusse vaadatakes üle igal aastal. Uuesti hinnatakse elanike arvu vastavust 2019. aasta alguses ning vajadusel kehtestatakse hiljemalt tuleva aasta 1. veebruariks uus nimistu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles