Inglismaa võitlus plastprügiga: linnadesse luuakse tasuta veevõtukohad

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti avalikustas ka UK peaminister Theresa May riigi plaani võitlemaks plastijäätmetega.
Hiljuti avalikustas ka UK peaminister Theresa May riigi plaani võitlemaks plastijäätmetega. Foto: Lynne Cameron/PA Wire/PA Images

Poed, kohvikud ja ettevõtted hakkavad pakkuma Inglismaal tasuta veepudelite täitmist igas olulises ja suures linnas alates 2021. aastast.

Inglismaal vee- ja kanalisatsiooniettevõtteid ühendav organisatsioon Water UK teatas, et nende pakutav plaan vähendaks ühekordselt kasutatavate plastpudelite arvu kümnete miljonite pudelite võrra aastas. Plaan kerkis esile seoses tõusva murega plastijäätmete mõjust keskkonnale, teatab BBC.

Inglismaa ettevõte Whitbread, mis omab Costa Coffee ja Premier Inn kette, on esimeseks ettevõtteks, kes initsiatiivist osa võtab ja pakub tasuta vett kõigis oma harudes alates käesoleva aasta märtsist.

Pudelite taastäitmiskohad ja avalikud kraanid on tulevikus leitavad läbi spetsiaalse nutirakenduse või siltide, mis juhatavad inimesed lähima punktini.

Uus plaan on rajatud eelmise initsiatiivi kohale, tänu millele on hetkel Inglismaal rohkem kui 1600 punkti pudelite täitmiseks üle 13 linna.

2015. aastal rakendas eelmise plaani Inglismaa linn Bristol, kus on avalikuks kasutuseks hetkel üle 200 veevõtukoha. Arvutuste kohaselt vähendaks linn ühekordse kasutusega plastpudelite hulka 22,3 miljoni pudeli võrra aastas, kui iga elanik täidaks vähemalt korra nädalas oma pudelit ühes punktis.

Möödunud detsembris lubas linnapea Sadiq Khan rajada linna 20 uut avaliku kraani ja muud vahendit joogipudelite täitmiseks.

Water UK juht Michael Roberts sõnas, et tööstus tahab võidelda plastijäätmetest tekkivate probleemidega. «Meie riigis on üks maailma parim joogivesi ja me tahame, et kõik inimesed saaksid sellest kasu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles