Eesti inimesed loevad kirjandust, nagu see oleks sotsiaalmeedia (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Raud oma raamatuesitlusel
Mihkel Raud oma raamatuesitlusel Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Elisa Raamatu lugemisäpi mullune aasta näitas, et digilugemine sarnaneb üha enam sotsiaalmeedia kasutusele. Eesti elanikud loevad üha rohkem digiraamatuid, kuid seda sagedamate ja lühemate sessioonide kaupa.

Elisa uute teenuste juhi Kertu Kriiski sõnul loeti digiraamatuid Elisa Raamatu äpis mullu 10% võrra rohkem kui üle-eelmisel aastal, kuid samas tekkis muutus lugemise viisides. «Täiesti uus ja eristuv trend varasemaga võrreldes on see, et digilugemine sarnaneb üha enam sotsiaalmeedia kasutusele. Loetakse rohkem, kuid lühemate sessioonide kaupa. Mullu tegi keskmine digilugeja päeva jooksul 3-4 lugemisessiooni, mis oma olemuselt meenutabki enam nutiseadmest sotsiaalmeedia ja uudiste tarbimist kui traditsioonilist lugemist,» kommenteeris Kertu Kriisk Elisa saadetud pressiteates eelmise aasta digilugemise trende.

Elisa Raamat näitab, et lugemus nende keskkonns on kasvanud Eestis rohkem kui 66% võrra. 2017. aastal lugesid Elisa Raamatu kasutajad digiraamatuid ja -ajakirju 2819 päeva, 11 tundi ja 56 minutit, mis teeb kokku pea kaheksa aastat lugemist. Keskmine lugemissessiooni pikkus kasvas aastaga 12 minutilt 17 minutile nädalavahetustel ning jäi veidi alla 10 minuti nädala sees.

Võrreldes 2016. ja 2017. lugemisaastat on näha, et kõige populaarsem raamat oli samast žanrist ja sarnase positsiooniga autoritelt. Mõlemad rahva lemmikud on värvikate ja armastatud Eesti avaliku elu tegelasete sulest, kes räägivad ausalt ja avameelselt oma elust. 2016. aastal oli kõige populaarsem Stig Rästa «Minu Kennedy» ning eelmisel aastal Mihkel Raua «Kus ma olen ja kuidas sina võid palju kaugemale jõuda.»

2017 aasta TOP10-ne sekka jõudsid ka Alex Lepajõe ning Hannes Võrno raamatud ning Millenniumi saaga «Lohetätoveeringuga tüdruku» jätkulood David Lagercrantzi sulest. Positiivse üllatusena on lugejad lisaks uudiskirjandusele taasavastanud ka klassikud – 2017. aasta lõikes kolmandale kohale tõusis Andrus Kivirähki kunagine menuk «Rehepapp». Raamatu ainetel ilmus eelmisel aastal ka režissöör Rainer Sarneti paljukiidetud linateos «Rehepapp ehk November».

2017. Elisa Raamatu TOP 10

1. «Kus ma olen ja kuidas sina võid palju kaugemale jõuda» - Mihkel Raud

2. «Mustad valed» - Alessandra Torre

3. «Rehepapp» - Andrus Kivirähk

4. «Musta pori näkku» - Mihkel Raud

5. «Patsient A. Uimastid Kolmandas Reichis» - Norman Ohler

6. «Eelmine tüdruk» - J. P. Delaney

7. «Mees, kes otsis oma varju» - David Lagercrantz

8. «Missioon» - Hannes Võrno

9. «Igavesti koos» - J. A. Redmerski

10. «Põgenemine I osa» - Alex Lepajõe

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles