KOHALIK VAADE. Kas Hispaania vajab kuningaid? (2)

Gregorio García Maestro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: Hispaania eelmine kuningas Juan Carlos ja tema abikaasa kuninganna Sofia, printsess Asturias Leonor, praegune kuningas Felipe VI, kuninganna Letizia ja printsess Sofia Hispaania kuningapalee rõdul Madridis 2014. aasta juunis pärast Felipe vannutamist kuningaks.
Vasakult paremale: Hispaania eelmine kuningas Juan Carlos ja tema abikaasa kuninganna Sofia, printsess Asturias Leonor, praegune kuningas Felipe VI, kuninganna Letizia ja printsess Sofia Hispaania kuningapalee rõdul Madridis 2014. aasta juunis pärast Felipe vannutamist kuningaks. Foto: GERARD JULIEN/AFP/Scanpix

Hispaania kuningas Felipe tähistab täna oma 50. sünnipäeva. Kuu algul täitus 80 aastat tema isal kuningas Juan Carlosel, kes 2014. aastal poja kasuks troonist loobus. Tänapäeval ei näi aga keegi teda riigipeana taga igatsevat. Mõnede allikate järgi on kuningas nüüd keskendunud 1990. aastatel alguse saanud afäärile Marta Gayága. Oma naise, kuninganna Sofiaga ta igatahes enam koos ei ela.

Vana kuninga sünnipäevapidustused möödusid perekonna seltsis madalat profiili hoides. Hispaania kuningapere taastub vaikselt korruptsiooni ja truudusetusega seotud skandaalidest. Vaid mõne aastaga sai ühest Euroopa tugevaimast ja armastatuimast monarhiast probleemide sasipundar.

2012. aastal murdis kuningas Juan Carlos Botswanas elevante jahtides puusaluu. Aafrikasse oli ta läinud salaja eralennukiga koos oma Saksa aristokraadist armukese Corinna zu Sayn-Wittgensteiniga. Samal ajal möllas Hispaanias poliitiline kriis, millele andis hoogu kasvav töötus- ja kasinuspoliitika, mis mõjutas peamiselt just kõige haavatavamaid kodanikke. Kõik see näitas, kui kaugel oli kuningas reaalsest elust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles