EKRE vaidleb Juhan Aarega viiendat aastat kohtus

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond. Foto: Internet

Rohkem kui neli aastat kestnud kohtuvaidlus hageja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ning kostja, Rahvaliidu endise juhi Juhan Aare vahel pidi täna Kentmanni kohtumajas jätkuma, ent istungid tühistati järjekordselt.

Kohtunik Toomas Ventsli kinnitas, et kostja Juhan Aare taotluse alusel, millele hageja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond vastu ei vaielnud, on täna ja homme toimuma pidanud kohtuistung edasi lükatud.

«Kohtuistungi edasilükkamise aluseks olevate asjaolude osas on menetlus kinniseks kuulutatud ning selles osas ei tohi kohus ega pooled seadusest tulenevalt täiendavaid selgitusi anda,» sõnas Ventsli ja lisas, et uue kohtuistungi toimumise aja kooskõlastab kohus pooltega käesoleva nädala jooksul.

EKRE nõuab jätkuvalt kohtu kaudu partei eelkäija Rahvaliidu endiselt juhilt Juhan Aarelt 9586 eurot, mis Aare kandis hagi järgi erakonna arvelt endaga seotud OÜ Eesti Kultuurfilm arvele. Aare kandis partei raha hagi järgi Eesti Kultuurfilmile seoses toona palju segadust tekitanud kalafilmi tootmisega.

Kohtuistung on kohtuniku sõnul asja arutamise staadiumis. «Asjas on uuritud dokumentaalseid tõendeid ja kuulatud üle osa tunnistajaid, osa tunnistajaid ning kostja Juhan Aare on üle kuulamata,» selgitas Ventsli. Pärast tunnistajate ülekuulamist saavad pooled võimaluse kohtuvaidlusteks ja seejärel määrab kohus otsuse teatavakstegemise aja.

«Kohtumenetluse kestus on tingitud vaidluse õiguslikust keerukusest ning tunnistajate arvust,» põhjendas Ventsli kohtuasja pikka kulgu.

EKRE aseesimees Martin Helme leidis, et Aare venitab protsessiga teadlikult, kasutades selleks tema hinnangul ära tervislikke põhjuseid. «Ta liigub ringi, nii et ma ei saa aru, miks ta kohtusse ei saa tulla.»

Helme oli kriitiline ka kohtusüsteemi suhtes. «See on vastus ka sellele, miks me Eesti kohtusüsteemi kritiseerime. Selles asjas Juhan Aare ongi teadlikult ja süstemaatiliselt venitamistaktikat kasutanud. See on tal õnnestunud tänu sellele, et kohtunud on seda lasknud teha,» lausus ta. Helme sõnul on üldse arusaamatu, miks kohtuistungid veel toimuvad, sest kohtuotsuse oleks tema arvates saanud mitmel korral ära teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles