Politsei alustas läbirääkimisi taserite ostmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrišokirelv ehk taser.
Elektrišokirelv ehk taser. Foto: Danny Lawson/PA Wire/Press Association Images

Politsei- ja piirivalveamet alustas kõnelusi elektrišokirelvade ehk taserite ostmiseks, esimesed politseinikud saavad taserid relvastusse suveks.

Politsei- ja piirivalveamet alustas elektrišokirelvade hankimiseks läbirääkimisi tootjat Axon Public Safety esindava ettevõttega, ütles BNSile ameti pressiesindaja. Ta märkis, et politsei soovitud elektrišokirelva tehniliste parameetrite tõttu on praegu võimalik hankelepingut sõlmida ainult ühe pakkujaga ning seetõttu viiakse riigihange läbi väljakuulutamiseta hankemenetlusena. Pakkumuse saab esitada jaanuari lõpuni.

Esimese hankelepingu mahuks on umbes 230 000 eurot. Lisaks relvadele tellib amet ka kabuurid, patareid, lasukomplektid teenistuseks ja koolitusteks ning muud vajalikud tarvikud. Soetatavate relvade täpne kogus selgub alles pärast hankemenetluse lõppu.

Politsei- ja piirivalveameti eriettevalmistuse juhtivinstruktor Hannes Haav ütles BNSile, et esmareageerivad patrullpolitseinikud läbivad kava kohaselt elektrišokirelva kasutamise koolituse 1. juuliks ning seejärel varustatakse relvadega ligikaudu pooled patrullidest.

Haava sõnul peab politsei- ja piirivalveameti kehtestatud elektrišokirelva standardi kohaselt relvadel olema kaks lasersihikut. Hangitavad relvad on kahelasulised ehk neile saab korraga kinnitada kaks padrunit. Kahelasuline relv on Haava sõnul parem ka olukorras, kus esimese padruni üks või mõlemad nooled ründajat ei taba. Iga elektrišokirelvast tehtav lask kantakse automaatselt relvas olevasse elektroonilisse logisse, kuhu läheb kirja laskude toimumisaeg ja kestus.

Samuti võimaldab hangitav relv erinevalt teistest elektrišokirelvadest teha sädemetesti nii, et padrunid on juba relva küljes. Tegemist on lasueelse hoiatusega, kus ründaja näeb elektrišokirelva sinist elektrisädet ning saab veel viimase võimaluse rünne lõpetada, sõnas haav.

Elektrišokirelvade ostmine oli juba 2017. aasta relvastuse arengukavas ning nende kasutusele võtmist on arutatud aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles