Pildid: president Kaljulaid esitas riigikontrolöri kandidaadiks Janar Holmi (11)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Kersti Kaljulaid teeb riigikogule ettepaneku nimetada järgmiseks viieks aastaks riigikontrolöri ametisse Janar Holm. 

Praegu sotsiaalministeeriumi tööala asekantslerina töötaval Janar Holmil on ligi 20 aasta pikkune juhtimiskogemus. Üheksa-aastane töökogemus haridus- ja teadusministeeriumi kantslerina ning sellega kaasnenud tihe koostöö teiste ministeeriumide ja kohalike omavalitsustega on andnud talle väga hea pildi ja arusaamise riigi erinevatest poliitikavaldkondadest ja valitsemisaladest, teatas presidendi kantselei pressiteate vahendusel. 

Holm rääkis laupäeval Kadriorus toimunud pressikonverentsil, et otsus ei sündinud raskelt, sest tegu on tugeva organisatsiooniga. Holmi hinnangul aitab tema senine kogemus riigikontrolli funktsiooni täitmist, sest ta on saanud teha koostööd paljude riigiasutuste ja ministeeriumidega.

«Minu jaoks on oluline, millises riigis meie kodanikud elavad,» lausus ta.

Sellest, mida ta kavatseb riigikontroläri ametis ette võtta, on Holmi sõnul veel vara rääkida, kuid küsimus on eelkõige mitte selles, mida teha, vaid kuidas teha.

«Kuidas tekitada konstruktiivset dialoogi nii auditeeritavate kui riigikogu vahel, et töö oleks tõhus, asjakohane, vajalik ja jõuaks ka otsusteni,» ütles Holm.

Ta lisas, et riigikontrolöri ametisse kandideerimisel tuleb endale selgeks teha, kas ollakse sõltumatu ja soovitakse selleks jääda. Holmi kinnitusel on tal valmisolek teha sõltumatut koostööd kõigiga ja anda adekvaatset infot.

«Juhan Parts tõi viimases intervjuus välja huvitava võrdluse, et riigikontrolör on nagu Taavet Koljati vastu /.../ Arvan, et riigikontrolör pole selline Taavet, kes üritab Koljati surnuks lüüa, kujutan teda ette sellise Taavetina, kes istub Koljatiga maha ja nad jõuavad kokkuleppele,» selgitas ta.

President Kaljulaid: riigikontrolör peab andma meile kindluse, et Eesti on hästi hoitud

«Riigikontrolör peab oma tööga andma meile kindluse, et Eesti on hästi hoitud. Tema ülesanne on luua usaldust, mitte kahtlusi. Riigikontrolör ei ole ei audiitor, poliitik ega kolumnist. Ta peab olema suure pildi ja vaheda mõistusega inimene. Ta peab töötama tulevikuga, kuigi infot saab paljuski minevikust,» rõhutas Kaljulaid Janar Holmi tutvustades.

Lisaks ootab riigipea, et uus riigikontrolör oleks eestvedaja, kes lisaks toimuvast arusaamisele suudab mõelda, sõnastada ja ka ühiskonda kaasa tõmmata arutama nende põhimõtteliste valikute üle, mis meie riigil järgmisel 10-15 aastal ees seisavad.

Vabariigi President toonitas oma sõnavõtus ka riigikontrolli institutsiooni jätkuva sõltumatuse hoidmise olulisust. «Riigikontrolör peab olema ka väga hea juht, kes suudab hoida ja luua pühendunud meeskonna, kellega koos tuleb tal tagada riigikontrolli jätkuv sõltumatus. Parim garantii selleks on institutsiooni sisuline, argumenteeritud ja mõtestatud töö,» rääkis ta.

Kaljulaidi sõnul on Janar Holmi pikk kogemus kantslerina ning sellega kaasnenud tihe koostöö teiste ministeeriumide ja kohalike omavalitsustega andnud talle väga hea pildi ja arusaamise riigi kõigist poliitikavaldkondadest ja valitsemisaladest.

---

Enne kandidaadi esitamist konsulteeris riigipea ka kõigi suuremate parlamendierakondade juhtidega ning avaldas lootust, et Janar Holmi kandidatuur leiab Riigikogus tugeva toetuse. 

Riigikontrolöri kandidaat peab läbima kuni kolm kuud kestva julgeolekukontrolli, et saada juurdepääsuluba täiesti salajase tasemega riigisaladusele.

Põhiseaduse järgi teeb Vabariigi President riigikogule ettepaneku riigikontrolöri ametisse nimetamiseks. Ettepaneku heakskiitmiseks on vajalik poolthäälte enamust parlamendis toimuval salajasel hääletusel. Riigikontrolöri ametiaeg on viis aastat alates ametivande andmisest.

26. märtsil 2013 valis riigikogu riigikontrolöriks Alar Karise. Senise riigikontrolöri viimane tööpäev on 7. aprillil.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles