Taani burkakeeld võib tekitada probleemi jõuluvanadele (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvanad on teada-tuntud valehabeme kandjad.
Jõuluvanad on teada-tuntud valehabeme kandjad. Foto: Casper Christoffersen/AFP/Scanpix

Taani burkakeelu eelnõu võib lisaks burkale palju muud ka ära keelata, vahendab The Local.

Taani rahvusringhäälingu DRi on justiitsministeerium kirjutanud julgeolekukaalutlustel kehtestatud burkakeelu eelnõusse sisse ka ettepaneku laiendada seda igasugusele näo kinnikatmisele.

Näiteks kirjutatakse seal, et avalikes kohtades peaks olema keelatud kanda lisaks burkadele ka salle, maske, kiivreid, kostüüme, valehabemeid ja nii edasi.

Hinnangu, kust jookseb piir, kas näiteks sallikandja nägu on seetõttu liigselt kinnikaetud, annab politsei. Raportis märgitakse, et näo kinnikatmisele tehakse ka erandeid, kui see on põhjendatud. Näiteks külma ilmaga mütsi ja salli kandmine või kogu keha katvad loomakostüümid lastepidudel.

Valitsuse ettepanek näeb ette, et keelust üleastujad peavad tasuma 1000 Taani krooni suuruse rahatrahvi või maksimaalkaristusena minema kuni kolmeks kuuks vangi.

Prantsusmaa võttis niqab’i ja burka kandmist keelava seaduse vastu üle seitsme aasta tagasi, olles sellega esimene Euroopa riik, kus neid mosleminaiste rõivaid ei saanud avalikkuses enam kanda.

Sama teed on läinud Belgia ja osaliselt ka Šveits.

Taani rahvusringhäälingu andmeil koguneb valitsus eelnõud arutama järgmisel nädalal.

Hetkel puuduvad Taanil täpsed andmed, kui palju Skandinaavia riigis burka või niqabi kandjaid on. Viimane hinnang on pärit aastast 2010, kui valitsuse raportis antud hinnangu põhjal kannab neid 150-200 mosleminaist, enamik siiski pigem niqabi, mitte burkat.

Kui burka on kogu keha, pealaest jalatallani kattev rõivas, siis niqab on ainult nägu ja kattev loor, kus silmad jäävad näha.

Foto: www.swissinfo.ch
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles