Soomlased valisid järjepidevuse

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nagu kõik arvamusküsitlused viimastel kuudel ennustanud olid, nii ka läks. Soome Rahvusliku Koonderakonna taustaga president Sauli Niinistö valiti tagasi teiseks ametiajaks eilses presidendivalimiste esimeses voorus. Kui loetud oli 98, 9 protsenti häältest ulatus Niinistö häälesaak 62,7 protsendini. Niinistö teine ametiaeg algab ametlikult veebruari alguses ja kestab kuus aastat ehk kuni aastani 2024.

«Globaalne olukord ei olnud kuue aasta eest selline nagu ta on praegu,» märkis Niinistö oma võidukõnes ja lisas, et taevas oli toona sinisem.  «See, et mind tagasi valiti näitab minu meelest seda, et olen oma tööd siiski edukalt teinud.»

Sauli Niinistöle soovis õnne ka Eesti president Kersti Kaljulaid. «Eesti ja Soome suhted on erakordselt soojad ja lähedased. Oleme naabrite ja sõpradena ning riikide ja rahvastena tihedalt läbi põimunud ning jagame ühiseid väärtusi. Meid ühendab eriline sild, mis toetub meie inimeste sõprusele ja igapäevasele läbikäimisele,» sõnas ta.

Kui eelhääletusest võttis osa üle pooleteise miljoni hääleõigusliku kodaniku, mis on kõigi aegade rekord, siis aktiivne oli ka eilne valimispäev ja paljudes jaoskondades tekkisid lausa järjekorrad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles