Antropoloog annab nõu: kuus olulist sammu, mis hoiavad romantilist suhet elus

Liisa Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Varases faasis romantiline armastus aktiveerib vanemad ajuosad, mis on seotud tungi, iha, kinnisideede ja motivatsiooniga. Alad prefrontaalses ajukoores, mis on seotud otsuste tegemise ja planeerimisega, hakkavad välja lülituma. Meeletult armunud inimesed saavad vanematest ajuosadest tohutu energia öelda «Küll me lahenduse leiame» isegi siis, kui teine inimene on abielus, elab maakera teises otsas või on teist usku.

Kuid kuidas hoida pikaajalist suhet? Antropoloog Helen Fisher annab soovitusi.

Ära abiellu liiga vara

Enne abiellumist veeda teise inimesega piisavalt aega, et saaksid varajase armumise prillid eest võtta ning päriselt vaadata, kellega sa tegelikult koos oled. Fisher on suhete tuleviku osas väga optimistlik, kuna enne abiellumist veedetakse tänapäeval teise inimesega koos palju aega. Kui vanasti oli abielu suhte algus, siis nüüd on see finaal.

Helen Fisher uuris 1100 abielus inimeselt paljude muude küsimuste seas, kas nad abielluks uuesti inimesega, kellega nad hetkel abielus on. 81 protsenti vastas jah. Ehk liigume me õnnelikumate abielude poole, sest altari ette astudes inimesed teavad, et nad on õnnelikud sellega, kes neil on, ning suhted saavad lõppeda enne abielu.

Partneri tundma õppimine aitab aju otsustuspiirkondadel kohaneda. Sa näed, kuidas su partner tuleb toime rahaga, enda ja sinu tervisega, sinu vanematega pühade ajal jne. Fisher ütleb, et inimesed peaks abielluma siis, kui nad tunnevad, et nad seda teha soovivad, kuid ta ise ootaks vähemalt kaks aastat. Kahe aasta jooksul näed partnerit näiteks kaks korda jõuludega toime tulemas ning see on tema hinnangul oluline. Intensiivne romantiline armastus võib aga Fisheri uuringu järgi kesta isegi kuni viis aastat ning kui sa valid õige inimese ja suudad osa rõõmust alal hoida, saad sa luua pikaajalise suhte, mis on samuti täis romantilise armastuse perioode.

Seksi oma partneriga

Fisher: «Seksi oma partneriga regulaarselt. Kui sul pole aega, siis pane aeg seksimiseks paika.» Seks tõstab testosterooni taset. Lisaks seksile kaisuta, sest see tõstab oksütotsiini taset ning tekitab kiindumust. Igasugune genitaalide stimulatsioon tõstab dopamiini taset ning võib aidata säilitada romantilise armastuse tunnet. Naljad ja lõõgastumine selle kõrval on head nii kehale kui vaimule.

Tehke ühiselt uusi asju

Säilitamaks intensiivset romantilist armastust, tehke koos uusi asju. Uudsus tõstab dopamiini taset. Lugege koos raamatuid. Minge restorani, kus te pole käinud. Sõitke auto asemel rattaga. Lugege üksteisele voodis. Istuge koos diivanil ja arutlege millegi uue üle.

Olge ühenduses

Säilitamaks sügavat kiindumustunnet olge ühenduses. Alusta kallima kaisus magamisest. Pane jalg õhtusöögi ajal õrnalt tema jalale. Kaisuta pärast õhtusööki. Hoidke üksteisel tänaval kõndides käest. See tõstab oksütotsiini taset ning tekitab partneriga sügava kiindumustunde.

Vaata partneri puudustele läbi sõrmede

Kui Fisher uuris keskmiselt 21 aastat abielus olnud paare, leidis ta, et siiani meeletult armunud paaridel esineb aktiivsust kolmes ajupiirkonnas: üks on seotud empaatiaga, üks oma emotsioonide kontrollimisega ning üks n-ö positiivsete illusioonidega. See tähendab, et neil inimestel on võime vaadata partneri miinuspooltele läbi sõrmedele ja keskenduda enda tegevustele.

Ütle partnerile ilusaid asju

Fisher soovitab öelda partnerile vähemalt viis ilusat asja iga päev, kuid kahest-kolmest piisab. See vähendab partneri kolesterooli, stressihormoon kortisooli ning tugevdab nende immuunsüsteemi, aga ka sinu oma. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles