Politsei kahtlustab viit meest ja üht naist riigilt miljoni euro väljapetmises (6)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Politsei esitas eelmisel nädalal kuriteokahtlustuse viiele mehele ja ühele naisele, keda on alust kahtlustada põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt (PRIA) ning keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) enam kui miljoni euro väljapetmises või sellele kaasaaitamises.

Kahtlustuse kohaselt esitasid 37-aastane Madis ja 36-aastane Marika ajavahemikul 2010–2016 PRIA-le kaheksa ja KIKile kaks ebaõigeid andmeid sisaldavat investeeringutaotlust, et osta puidutöötlemiskompleksi jaoks inventari.

Kahtlustuse järgi pandi kuriteod toime ühe Pärnumaal tegutseva ettevõtte heaks.

Postimehe andmetel kahtlustavad riigiprokuratuur ja keskkriminaalpolitsei PRIA-lt ja KIKilt raha väljapetmises Madis ja Marika, kes on Pärnumaal Põhja-Pärnumaa vallas Libatse külas asuva puidutöötlusettevõtte Hardwood Trading OÜ juhatuse liikmed.

Madise telefonil vastas esmaspäeva õhtupoolikul mees, kes palus poole tunni pärast tagasi helistada. Hiljem sama number enam ei vastanud. Ka ei õnnestunud Postimehel saada Madisega ühendust e-kirja vahendusel.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas ütles Postimehele, et prokuratuur ei saa praeguses uurimisstaadiumis kinnitada, kas kahtlustatavad on nimetatud isikud ja ettevõte.

Fiktiivsete hinnapakkumiste ja näiliste tehinguahelate näitamisega eksitati PRIAt ja KIKi, et seeläbi vabaneda omaosaluse maksmise kohustusest. Kümne ebaõigeid andmeid sisaldava taotluse alusel tegid PRIA ja KIK ajavahemikul 2010–2015 väljamakseid kokku veidi üle miljoni euro. Neljal juhul jäid kelmused katsestaadiumisse.

Politsei pidas 23. jaanuaril toimunud esmaste avalike menetlustoimingute käigus kahtlustatavad kinni ning otsis läbi nende elukohad ja nende kasutuses olevad sõidukid. Ühelt kahtlustatavalt leiti läbiotsimise käigus ka padruneid, mille päritolu on tuvastamisel. Pärast ülekuulamisi ning kahtlustatavatega seotud läbiotsimisi ei pidanud prokuratuur vajalikuks taotleda nende vahistamist.

Riigiprokurör Eve Olesk rääkis, et kahtlustuse kohaselt oli PRIA ja KIKi petmine hoolikalt läbi mõeldud.

«Täna on alust arvata, et kahtlustuse saanud isikud tegid aastate vältel PRIA ja KIKi petmiseks väga põhjalikku eeltööd – oma tegevusse kaasati endaga seotud isikuid ja nende nimele vormistatud ettevõtteid ning samuti on alust arvata, et KIKile ja PRIA-le esitatud andmeid oli võltsitud,» selgitas ta.

Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo juhi Janek Maasiku sõnul on selle kriminaalasja puhul näha inimeste spetsialiseerumist Euroopa Liidu toetuste väljapetmisele.

«Euroopa Liidu toetuste puhul on tegemist meie kõigi ühise rahaga ja seda peab kasutama avalikkuse huvides. Toetuste jagamisel peab tegevus olema maksimaalselt läbipaistev. Pahatahtlike kavatsuste korral kasutatakse ära erasektori võimalused mitte viia läbi riigihanget ning pigem teeseldakse konkurssi seotud äriühingute abiga ning hinnad moonutatakse omafinantseeringu tasumise kohustuse võrra kõrgemaks,» lausus ta.

Maasiku sõnul aitaks toetuste läbipaistvust suurendada avalike hangete läbiviimine avalikus hankeregistris. «Oleme küll teinud oma ettepanekud ja andnud soovitusi, kuid paraku pole veel vajalikke muudatusi käiku lastud,» lisas ta.

Kriminaalmenetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja juhib riigiprokuratuur.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles