Iirimaal hääletatakse mai lõpus abordiseaduste liberaliseerimise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri peaminister Leo Varadkar pressikonverentsil.
Iiri peaminister Leo Varadkar pressikonverentsil. Foto: Reuters/ScanPix

Iirimaa korraldab mai lõpus rahvahääletuse abordiseaduste liberaliseerimise üle, ütles esmaspäeval peaminister Leo Varadkar.

"Kabinet kiitis ametlikult heaks aborditeemalise referendumi, mis peetakse mai lõpus," lausus Varadkar pressikonverentsil Dublinis.

Tema sõnul selgub täpne kuupäev pärast debattide lõppu parlamendis.

Abort on Iirimaal alati ebaseaduslik olnud ning 1983. aastal lisati põhiseadusse kaheksas parandus, mis annab nii sündimata lapsele kui emale võrdse õiguse elule.

Kolm aastakümmet hiljem muudeti seadust nii, et see lubas katkestada raseduse, kui ema elu on ohus. Selle ajendiks oli palju meelepaha tekitanud juhtum, kui suri rase naine, kellel keelati aborti teha.

Varadkari sõnul arutatakse teemat nii parlamendi alam-, kui ülemkojas, kuid väljendas veendumust, et kavandatud tähtajast mai lõpus peetakse kinni.

"Tervishoiuministrile on antud voli valmistada ette referendumi-eelnõu põhiseaduse muutmiseks. See oleks 36. parandus põhiseadusse," märkis ta.

Paremtsentristliku erakonna Fine Gael meditsiiniharidusega liidri Varadkari hinnangul sisaldavad praegused seadused liiga palju piiranguid.

Tuhanded Iiri naised sõidavad igal aastal välismaale, peamiselt Inglismaale, aborti tegema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles