USA avaldas kauaoodatud «Putini nimekirja» (24)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nimekirjast leiame ka Venemaa peaministri Dmitri Medvedevi.
Nimekirjast leiame ka Venemaa peaministri Dmitri Medvedevi. Foto: Aleksander Astafõjev/AP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon avaldas kauaoodatud nimekirja Vene poliitikutest ja äritegelastest, mille eesmärk on suurendada survet Vene presidendile Vladimir Putinile.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Seitsmeleheküljelises nimekirjas on 114 kõrge Vene poliitiku nimed, sealhulgas 42 Putini abi, ministrid, kaasa arvatud peaminister Dmitri Medvedev, kaitseminister Sergei Šoigu ja välisminister Sergei Lavrov ning Vene luureagentuuride FSB ja GRU tippametnikud. Lisaks kuuluvad sinna suurte riigifirmade, sh energiakontsernide Rosneft ja Sperbanki tegevjuhtid.

Anton Vaino.
Anton Vaino. Foto: Maksim Blinov/Sputnik/Scanpix

Nimekirja eesotsast leiame ka Eesti NSV kunagise juhi Karl Vaino lapselapse, Putini administratsioonijuhi Anton Vaino ja presidendi pressiesindaja Dmitri Peskovi, samuti Peterburi kuberneri ja Moskva linnapea.

Roman Abramovitšile kuulub Inglismaa jalgpalliklubi Chelsea.
Roman Abramovitšile kuulub Inglismaa jalgpalliklubi Chelsea. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Samuti on USA rahandusministeeriumi koostatud nimekirjas välja toodud 96 oligarhi nimed, kelle varandust hinnatakse üle 1 miljardile dollarile. Sinna kuuluvad vene rikkurite tuntud näod nagu Roman Abramovitš ja 2012. aastal Putini vastu presidendiks kandideerinud Mihhail Prohhorov, aga ka alumiiniumimagnaat Oleg Deripaska. Möödunud aastal Trumpi kampaaniameeskonna vene sidemete juurdluse käigus selgus, et Jeltsini «perekonna» liikme Deripaska heaks oli töötanud ka Trumpi valimiskampaania eksjuht Paul Manafort.

Vladimir Putin koos ärimehest poliitiku Mihhail Prohhoroviga Kremlis 2014. aastal.
Vladimir Putin koos ärimehest poliitiku Mihhail Prohhoroviga Kremlis 2014. aastal. Foto: RIA Novosti/Reuters/Scanpix

Nimekirja nõudis kongressi poolt eelmisel aastal vastu võetud seadus Venemaa karistamiseks USA 2016. aasta valimistesse sekkumise eest. Trumpi administratsioonil oli esmaspäevani aega nimekirja avaldamiseks isikutest, kes on saavutanud võimu või rikkuse seotuse tõttu Putiniga. Otseseid sanktsioone see antud isikutele kaasa ei too.

Vladimir Putin koos Oleg Deripaskaga Sotšis.
Vladimir Putin koos Oleg Deripaskaga Sotšis. Foto: ILIA PITALEV/AFP/Scanpix

Navalnõi: Putini nimekiri on hea

Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi avaldas Twitteris heameelt, et USA presidendi Donald Trumpi administratsiooni avaldatud nimekirjas välja toodud Vene poliitikud ja oligarhid on rahvusvahelisel tasandil tunnistatud pättideks ja varasteks.

Navalnõi seadis siiski kahtluse alla, miks on nimekirjas paar Vene ärimeest, kellel puuduvad valitsusega ilmsed sidemed. Ta mainis jaemüügiketi Magnit rajajat Sergei Galitskit ning otsingumootori Yandex loojat Arkadi Voložit, kes on rajanud oma edukad ettevõtted valitsuse toetuseta.

Putin: olen solvunud, et mind nimekirjas ei ole

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Aleksey Nikolskyi/Scanpix

Vene president Vladimir Putin naljatas täna, et on solvunud, et USA rahandusministeerium ei pannud tema nime ametiisikute ja äritegelaste nimekirja, kelle suhtes võidakse rakendada sanktsioone.

«Teate, ma olen solvunud,» ütles ütles naeratav Putin oma toetajatele.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles