Fotod ja videod: tippkardioloogi sõnul on Savisaare seisund muutunud ebastabiilsemaks (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus Edgar Savisaare kohtuistungil täna ütlusi andmas käinud tippkardioloogi Margus Viigimaa sõnul võib olemasolevate materjalide põhjal öelda, et Savisaare seisund on võrreldes mullu mais talle tehtud terviseekspertiisiga muutunud ebastabiilsemaks.

Edgar Savisaare terviseekspertiisi koostanud spetsialistide seas olnud Viigimaa ütles Postimehele, et ekspertiis tehti maikuus ja ta pole Savisaart pärast seda näinud, kuid ta on saanud tutvuda Jõgeva haigla dokumentidega ja selle põhjal võib öelda, et Savisaare seisund on muutunud võrreldes eelmise kevadega ebastabiilsemaks.

«Mina andsin kohtule eksperdina hinnanguid, nii palju kui minu erialane kogemus seda võimaldab. Kas tuleb uus ekspertiis ja milliste erialaspetsialistide osavõtul  see tuleb, on nüüd juba kohtu otsustada,» lausus Viigimaa.

Viigimaa sõnul pole Savisaare puhul kahtlust, et tal on mitu rasket haigust.

«Edgar Savisaare kroonilised rasked haigused on vaatamata väga heale ravile mitte kõige paremini kompenseeritud ja kindlasti on ta problemaatiline haige,» ütles kardioloog.

Kaitsja ja süüdistaja esitavad oma seisukohad nädala pärast

Savisaare kaitsja Oliver Nääs ütles Postimehele, tänasel kohtuistungil esitatud informatsioon vajab läbitöötamist ning kindlasti esitab ta kohtule oma taotlused järgmisel teisipäeval, 6. veebruaril toimuval istungil. Tema sõnul vajavad vastust küsimused, kas Edgar Savisaarele on vaja teha uus terviseekspertiis, kas tema osas tuleks kohtumenetlus muust kriminaalasjast eraldada, kas tema suhtes tuleks menetlus hoopis lõpetada või tuleks jätkata samamoodi, nagu kohus on seni arutanud.

Riigiprokurör Sreven-Hristo Evestus ütles Postimehele, et ta kujundab Savisaare raviarsti Peep Põdderi ja eksperdi Margus Viigimaa ärakuulamist seisukoha, kuidas võiks prokuratuuri hinnangul asjaga edasi minna.

Evestuse sõnul on põhiline, et kriminaalasja arutamine jätkamine kohtus oleks võimalik ja tagatud.

Ta lisas, et esitab prokuratuuri seisukoha järgmisel teisipäeval toimuval kohtuistungil.

Põdder: vajadusel saab kanderaamil ka surnud inimese kohtuistungile tuua

Põdder ütles pärast kohtusaalist väljumist ajakirjanikele, et kuna tegemist oli kinnise istungiga, siis ei saa ta seal räägitut kommenteerida. Arsti sõnul kuulub kõik Savisaare tervisesse puutuv delikaatsete isikuandmete alla

«Haigus on progresseeruva kuluga, Savisaar on ise ka seda väitnud,» lausus Põdder.

Jõgeva haigla on väiksem maakonnahaigla ning paratamatult puuduvad seal kõik sellised võimalused, mis on olemas Põhja-Eesti regionaalhaiglas või Tartu Ülikooli kliinikumis. Küsimusele, kas Savisaare tervis on sellises seisus, et ta ei pea olema mõnes suurhaiglas, ütles Põdder, et Savisaar on viidud paaril korral Tartu Ülikooli kliinikumi uuringutele.

Põdder ei andnud ühest vastust küsimusele, kas tema hinnangul paraneb Savisaare tervis niivõrd, et ta saaks kohtuistungil osaleda.

«Teate, istungil saab osaleda surnud inimene ka, kui ta tuuakse kanderaami peal kohale kohtusse. Mis sellest kasu on, ma ei oska öelda. Terviseandmed on Savisaare delikaatsed isikuandmed ja ma ei tahaks neid kommenteerida teile,» lausus ta.

Savisaare tervislik seisund on kohtuprotsessi pidevalt edasi lükanud

Harju maakohus kaalub, kas Savisaarega seotud episoodid tuleks seoses tema tervisliku seisundiga muust kohtuasjast eraldada.

«Et kujundada põhjendatud seisukoht selle kohta, kas on alust Savisaar eraldada üldisest süüasjast, oleks vaja kinnisel istungil kuulata raviarsti seisukohti ja kõrvutada neid varasema ekspertiisiga,» ütles riigiprokurör Steven-Hristo Evestus eelmisel nädalal.

Savisaare kohtuprotsessil toimus viimane istung viimati mullu 19. oktoobril. Pärast seda on kohtuprotsessi jätkumine erinevatel põhjustel pidevalt edasi lükkunud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles