Toompere lavastab Vanemuises

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Toompere
Hendrik Toompere Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Laupäeval esietendub Vanemuises «Faust», Johann Wolfgang von Goethe filosoofilisel tragöödial põhineva lavastuse dramaturgiks ja lavastajaks on Hendrik Toompere.

Viimasel ajal mitme mastaapse klassikalise teosega (Dostojevski «Vennad Karamazovid», Gogoli «Surnud hinged», Büchneri «Woyzeck») jõudu proovinud Hendrik Toomperele on «Faust» kolmas lavastus Vanemuises. 

Hendrik Toompere: «Sageli aetakse segi Faust ja Mefistofeles. Sageli aetakse segi Faust ja Dante. Sageli aetakse segi põrgu ja paradiis. Alati aetakse segi, mis on praegu ja mis on olnud. Eriti suur segadus on selles, mis on ja mis tuleb. Selleks, et neid segadusi selgemaks muuta, ongi meie lavastus. Kas elu on ennustatav või on see juhuslik? Kas on olemas lõppeesmärk või on kõik eesmärgipäratu? Kas on olemas peegel, mille valgused muudavad ruumi või kõigest staatiline fresko?

Pidevalt veiklevad pildid, uued teemad, uued maailmad, hetke kordumatus, puuvari on koduks, juhuslik suhe kui perekond, kujutluspiltide virvarr. Kõik see ongi leping kuradiga, kes pakub meile iga järgneva hetkega unustuse. See on nagu lotovõit vaesuses virelejale.»

Toompere «Faustile» on originaalmuusika ja helikujunduse loonud Ardo Ran Varres, kunstnik on Pille Jänes. Osades Andres Mähar, Reimo Sagor, Linda Kolde, Marian Heinat, Veiko Porkanen, Priit Strandberg, Margus Jaanovits, Hannes Kaljujärv, Jüri Lumiste ning Jaanus Tepomees. Esietendus on 3. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles