24 aastat Kreeka-Makedoonia nimetüli vahendanud ÜRO diplomaat usub läbimurret

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinale maalitud Kreeka ja Makedoonia lipud Skopjes.
Seinale maalitud Kreeka ja Makedoonia lipud Skopjes. Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/Scanpix

ÜRO vahendaja Matthew Nimetz saabus täna Ateenasse uuele katsele lahendada Kreeka ja Makedoonia veerand sajandit kestnud nimetüli.

ÜRO vahendaja Matthew Nimetz täna Ateenas.
ÜRO vahendaja Matthew Nimetz täna Ateenas. Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS/Scanpix

USA diplomaat Nimetz, kes on üritanud nimetüli lõpetada 1994. aastast saadik, kohtub täna Kreeka välisministri Nikos Kotziasega ja sõidab edasi Skopjesse kõnelustele Makedoonia ametiisikutega.

Nimetzi sõnul on ta täheldanud mõningat tüliküsimuses positiivset pööret ning ei välista läbimurret.

Kreeka on jäänud kindlaks seisukohale, et 1991. aastal iseseisvunud Makedoonia nime kasutamine viitab Skopje territoriaalsetele nõudmistele Kreeka enda samanimelise põhjapiirkonna suhtes ja on torpedeerinud Skopje katseid ühineda Euroopa Liidu ja NATO-ga.

Makedoonia kuulub ÜRO-sse nimega Endine Jugoslaavia Vabariik Makedoonia, kuid Julgeolekunõukogu tunnistas riiki liikmeks võttes, et tegemist on ajutise nimega.

Sama nime all võeti riik ka Maailmapanga ja Rahvusvahelise Valuutakomitee liikmeks.

Juttu on olnud muu hulgas nimedest Uus-Makedoonia ja Põhja-Makedoonia, kuid Kreeka rahvuslased nõuavad, et nimes ei oleks Makedooniale mingit viidet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles