Astmapuude määramiste hulk lastele viitab süsteemi kuritarvitamisele (2)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PA Wire / SCANPIX

Astmahaigete laste arv, kellele on määratud kas keskmine või raske puue, on aasta-aastalt kasvanud ja osa neist ei kasuta näiteks regulaarselt astmaravimeid, küll aga riigi rahastatud spaateenust.

Sotsiaalkindlustusamet tunnistas ERRi «Aktuaalsele kaamerale», et praegune puude määramise kord jätab teenustest ilma tegelikud abivajajad.

On tõsi, et astma diagnooside arv tõuseb kõikjal maailmas, et aga näiteks Eestis eelmisel aastal 81 protsenti kõikidest väikestest astmapatsientidest on nüüdseks puudega, tuli halva üllatusena ka arstidele, kinnitas perearst-allergoloog Kersti Veidrik.

Seda enam, et arstide kinnitusel neid lapsi väga vähe, kelle astmat raviga kontrolli alla ei saada ning eriti raske on mõista puude saamist, kui haigusloos on mustvalgelt kirjas, et laps tegeleb aktiivselt spordiga ja e-tervise infosüsteemist nähtub, et isegi ravimeid välja ei osteta.

Kersti Veidriku hinnang lapsevanematele on karm - ta ütleb, et vanemate jooks pole sageli oluline mitte lapse haigusega tegelemine, vaid puude vormistamine, sest levinud on info, et sellega kaasnev hüve - sanatoorium - on lapsele puude taotlemist väärt ning sedasama kinnitab ka sotsiaalkindlustusameti analüüs.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles