Trump loobub Guantánamo vangilaagri sulgemisest

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vangilaager Kuubal Guantánamo lahe äärses mereväebaasis.
USA vangilaager Kuubal Guantánamo lahe äärses mereväebaasis. Foto: SCANPIX

USA-Kuuba

USA president Donald Trump allkirjastas täitevvõimu määruse Kuubal asuva kurikuulsa Guantánamo vangilaagri tegevuse jätkamisest, teatas Valge Maja teisipäeval.

Määrus säilitab sõjalise kinnipidamise terroritõrjealase tööriistana.

Valge Maja avaldus tähendab, et Trumpi valitsus teeb lõpu eelmise presidendi Barack Obama kaheksa aasta pikkustele jõupingutustele laager sulgeda.

2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel Guantánamo mereväebaasis avatud vangilaager omandas USA eelmise presidendi George W. Bushi ametiajal kurikuulsuse jõhkraid ülekuulamismeetodeid kasutava kinnipidamiskohana, kus hoiti süüdistust esitamata terrorismis kahtlustatavaid.

Tipphetkel 2003. aastal oli laagris umbes 680 kinnipeetavat. Bush vabastas enne ametist lahkumist 2009. aasta jaanuaris või lasi üle viia umbes 500 vangi. Obama lasi üle viia 197 kinnipeetavat ja tema teise ametiaja lõpuks 2017. aasta jaanuaris oli laagris 41 vangi.

2016. aasta presidendivalimiste kampaania ajal ütles Trump, et tahab hoida vangilaagri avatuna ja "täita selle mõnede halbade tüüpidega".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles