5 märki, et su arvuti võib olla nakatunud viirusega

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Arvutid on muutunud meie igapäevaelu lahutamatuks osaks ning varsti ei ole enam kedagi, kellel puuduks mingisugune kokkupuude süle- või lauaarvutiga tööl või kodus. Seetõttu teevad aktiivselt tööd ka erinevad pahavara ja viiruste loojad, et leida tee meie seadmetesse, varastamaks sealt kasutajatunnuseid, paroole, pangaandmeid ja muud. Vaatame üle viis märki, mis viitavad, et sinu arvuti võib olla nakatunud viirusega ning mida selle vastu ette võtta, kirjutab Taavi Õmblus tehnoloogiaportaalist Digitark.

POP-UP EHK HÜPIKAKNAD

Ootamatult avanevad hüpikaknad ei ole internetikasutajale iseenesest midagi uut ning näiteks inglisekeelsetelt veebilehtedelt filme või seriaale vaadates on üsna tavaline, et mõni selline lahti hüppab. Üsna kindel märk, et arvuti on viirusega nakatunud on see kui sellised hüpikaknad hakkavad avanema ka näiteks Solitaire’i mängides või Office’iga tööd tehes.

Kõige tavapärasem viis selliste viirustega nakatumiseks on internetis avanenud hüpikakendel klikkides. Tihti on sellised “reklaamid” üles ehitatud selliselt, et kasutajale kuvatakse valeinfona pilti, mis näitab, et arvutist on leitud viirus ning soovitatakse kiiresti allalaadida rakendus, mis need eemaldab. Korralikud viirusetõrjet pakkuvad ettevõtted sellist taktikat ei kasuta ning enamasti on tegemist programmidega, mis kasu asemel teevad rohkem kahju.

ARVUTI ON AEGLANE NING INTERNETIKASUTUS SUUR

Kui sinu arvuti ei ole aastaid vana ning sa ei kasuta väga töömahukaid programme (näiteks video- või fototöötlusprogrammid), siis ei tohiks see tavapärasel kasutusel ka eriliselt aeglane olla. Tekstifailide kirjutamine, esitluste tegemine ning internetis uudiste lugemine või filmide vaatamine ei nõua arvutilt suurt mõttetööd. Kui arvuti on sellegipoolest muutunud ebainimlikult aeglaseks, on tõenäoline, et osa jõudlusest kasutab ära mõni pahatahtlik programm, mis salaja andmeid kogub ja neid välja saadab. Tavaliselt läheb sellistel puhkudel arvuti ka kiiresti kuumaks, ventilaator hakkab kõvemini tööle, et seda jahutada ning internetiliiklus kasvab.

Internetiliiklust ja millised rakendused seda kõige rohkem kasutavad, saab jälgida vajutades klaviatuuril nuppe Ctrl, Alt ja Del, valides ettetulnud ekraanilt “Task Manager” ning seejärel Tab’ nimega App history.

Märgid, mis veel võivad vihjata arvutis olevale viirusele leiad Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles