Kas USA poliitikataevas on uus Kennedy?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joseph Kennedy III
Joseph Kennedy III Foto: Bizuayehu Tesfaye/AP/Scanpix

Demokraadid ei olnud rahul USA presidendi Donald Trumpi poolt kongressis peetud kõnega olukorrast riigis öeldes, et Trump on oma seisukohtadega ameerika ideaale jalge alla tallanud.

Demokraatide vastukõne pidas kuulsa Kennedy dünastia liige, senaator Robert Kennedy (eluaastad 1925 – 1968) pojapoeg, Massachusettsi kongressiesindaja Joseph Patrick Kennedy III, teatab AFP.

Joseph Kennedy III
Joseph Kennedy III Foto: Elise Amendola/AP/Scanpix

Joseph Kennedy III vanaonu oli USA 35. president John Kennedy, kes mõrvati 22. novembril 1963 Texases Dallases.

John Kennedy
John Kennedy Foto: Handout/Reuters/Scanpix

CNNi teatel meenutas praegune Trumpi- Kennedy sõnaduell 1982. aastal aset leidnut. Siis rääkis kongressi ees olukorast riigis president Ronald Reagan ja vastukõne pidas Kennedy klanni liige, demokraat Edward Kennedy.

37-aastane Joseph Kennedy, kes on demokraadina kongressis Massachusettsit esindanud alates 2013. aastast, on seni olnud laiemale üldsusele üsna tundmatu.

Joseph Kennedy III
Joseph Kennedy III Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix

Noor Kennedy on poliitikuna toetanud Obamacare’i tervishoiureformi  ning tegelenud seksuaalvähemuste probleemidega.

Kennedy ei maininud oma vastukõnes otseselt Trumpi, vaid rääkis kiusajatest.

«Kiusajad on võib olla jätnud ajalukku oma jälje, kuid nad ei ole meie riigi ajaloos olnud tugevamad kui inimesed, kes on suunatud tulevikku,» teatas Kennedy.

Mitmed USA väljaanded teatasid, et Joseph Kennedy III on hakkanud astuma oma vanaisa Robert Kennedy ja vanaonu John Kennedy jälgedes ning oletatavalt võib temast saada 2020. aasta presidendivalimistel demokraatide kandidaat. 

Reaktsioonid Trumpi kõnele on tekitanud kongressis kaks vastasleeri. Demokraatide sõnul ei olnud presidendi kõne parteisid ühendav, pigem lahutav.

Donald Trump
Donald Trump Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/SCANPIX

«Ta rõhutas oma kõnes eraldavat, mitte ühtsust tekitavat. Tema migratsiooniettepanekud on lausa skandaalsed,» teatas demokraadist Marylandi senaator Ben Cardin.

Vabariiklaste sõnul oli Trumpi kõne suunatud kogu rahvale, mitte vaid kahe partei esindajatele.

«Ta rääkis ameeriklastele ja ta sõnumiks oli, et ees on head ajad,» lausus vabariiklasest senaator Barry Loudermilk, kes esindab Georgiat.

Varem demokraatide presidendikandidaadiks olnud Vermonti senaator Bernie Sanders kritiseeris Trumpi kõne sotsiaalmeedias, eriti tema migratsioonipoliitikat.

Bernie Sanders (keskel)
Bernie Sanders (keskel) Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

«Migratsioon on tähtis teema, kuid see ei tähenda pereliikmete lahku viimist ning seadusliku siiserände vähendamist 25 – 50 protsendi võrra,» teatas Sanders.

Trump sõnas kõnes, et migratsiooniseaduste «augud» on aidanud kaasa vägivalla- ja narkokuritegusid toime panevate gängide tegevusele. Need gängid kasutavad ära illegaalidest sisserändajaid.

Trumpi nüüdset kõne kommenteeriti Twitteris rohkem kui ühegi teise sotsiaalmeedia ajastu USA presidendi kõnesid kommenteeritud on.

Twitteri teatel saadeti selle kõnega seotud tviite 4,5 miljonit.

Kennedyte klanni peetakse USAs seni võimu sümboliks, samas arvatakse, et sel suguvõsal lasub needus, sest mitmed on hukkunud õnnestustes, mitu on tapetud ja paljud on sattunud eluohtlikesse olukordadesse.

President John Kennedy mõrvati 1963. aastal, ta vend, senaator Robert Kennedy aga 1968. aastal. John ja Robert Kennedy vanem vend Joseph hukkus 1944. aastal Teises maailmasõjas ja nende õde Katleen kukkus 1948. aastal lennukiga alla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles