Põllumees valib traktori hea teeninduse järgi

Silvi Lukjanov
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valtra S-seeria traktorid võimaldavad ettevõtjatel ja põllumeestel töötada kergelt ka kõige suuremate ja raskemate haakeriistadega.
Valtra S-seeria traktorid võimaldavad ettevõtjatel ja põllumeestel töötada kergelt ka kõige suuremate ja raskemate haakeriistadega. Foto: Wikipedia

Kui müügimees vaevub puhkepäeval tulema põllumehele varuosa tooma, on see Türi valla teraviljakasvatustalu peremehe Koit Tederi meelest märk koostööpartnerist, kellele tasub truu olla ka järgmist traktorit ostes.

Koit Teder töötab Valtra traktoritega juba mitu aastat. Kui kaua täpselt, seda ta enam ei mäletagi. Ta vahetas Vene traktori Valtra vastu ja tegi valiku eelkõige selle järgi, et nende teenindus oli tema kodukohale kõige lähemal. „Põllumehele on aeg ju tähtis faktor ja Valtra traktoreid müüva Taure ASi teenindus asub meie talust viie kilomeetri kaugusel Türi linnas,” sõnab ta.

Müügimees tõi ise sahasõrme

Esimene traktor oli mehel Valmet 8050 ja sellega töötas ta kuus aastat. Tegi kõik tööd, mis ühes teraviljakasvatustalus tarvis. Rohkemgi, sest Teder pakub talvisel ajal piirkonnas lumelükkamistööd. Just lumelükkamisest meenub talle tore juhtum, kus ta tõdes, et tegi traktori ostul õige valiku. „Kui lumetõrje ajal läks lumesahal sõrm katki, tuli müügimees Toomas Jürgen lausa ise ja tõi selle mulle. Puhkepäeval ja uskuge mind, see pole tavaline,” ütleb Teder. „Minul on tõesti lumelükkamise ajal kiire ja kui siis tuuakse detail kätte, on see märkimist väärt. Selline meeleliigutust tekitanud teenindus on siiani meeles.”

Nii ongi Teder jäänud margitruuks, sest on rahul nii ettevõtte teeninduskultuuri kui ka traktoritega. Traktorite headuses veendus ta teist traktorit Valtra T161 valides. Sel ajal võttis ta veel hinnapakkumisi ka teistelt firmadelt, kuid Valtra trumpas nad kõik üle. Oli võimalus tellida just sellist traktorit, nagu mees vajas. Teised ettevõtted lasevad ka valida, kuid ette seatud piirides. „Valtra traktori panen põhimõtteliselt ise juppidest kokku. Saan täpselt sellise komplektsuse ja varustusega nagu mulle vaja,” kiidab ta.

Teder ei imesta, et Valtra traktor on Eestis hästi müüv kaubamärk, sest kolmandat traktorit valides ei võtnud ta enam teistelt pakkumisigi, see tundus aja raiskamisena. „Kolmanda traktori Valtrast sain täpselt sellise nagu mul vaja ja seda ma niipea välja ei vaheta,” kinnitab ta Valtra 213ga metsatööle sõites.

Sellel kolmandat aastat kasutuses oleval traktoril jagub nii võimsust kui ka kabiinis mugavust, nii et Teder ei oska midagi juurde tahta. „Ka hinna ja kvaliteedi suhe on Valtra traktoritel paigas.” Esimese Valmeti ostis ta kasutatuna ja oma raha eest, järgmised ikka PRIA toetuste abiga. Teisiti ei saa, kui tahta suure riskiga põllumajanduses hakkama saada. Ega peagi, kui oled PRIAlt toetuse välja teeninud.

Müügiedu tõid esitlused

Taure ASi juhatuse liikme ja müügijuhi Toomas Jürgeni sõnul jälgivad traktorimüüjad sama agaralt müügiedetabeleid nagu automüüjadki. „Päris esiotsa sattusime nüüd taas üle mitme aasta ja seda suurem on rõõm,” tunnistab ta.

Jürgen teab, edu taga on eelkõige hea müügitöö, kuid palju aitavad kaasa põldudel toimunud aktiivsed esitlused. Kui põllumees näeb oma silmaga masina tööd ja saab kõike ise käega katsuda, on see kindlam argument kui müügimehe osav jutt.

Nii saab näidata vaid head tehnikat ja seda Valtral jagub. Kõige populaarsemad T-seeria mudelid Eestis on T214 ja T234. Hiljuti sai klientidelt hea tagasiside ka uus T254.

Valtra on praegu Eestis enim müüdud traktor turuosaga 14,9 protsenti, teisel kohal on John Deere ja kolmandal New Holland. Eelmisel aastal müüs ettevõte Eestis 82 Valtra traktorit, kuid sedagi peab Jürgen üsna tagasihoidlikuks. „Oleme aastas müünud ka mitu korda rohkem traktoreid, kuid tänapäeva tehnika ongi aina vastupidavam ja parem, seda pole vaja nii tihti välja vahetada ja müüjaidki on turul üha rohkem.”

Eesti kliendid võtsid Jürgeni sõnutsi hästi vastu  Valtra uued, neljanda põlvkonna traktorid ja teisedki tooted, näiteks uute funktsioonidega Valtra SmartTouchi kasutajaliidese. Kõik ASi Taure kolm kontorit – Türi, Tartu ja Rakvere – pakuvad võimalust uute SmartTouchi seadmetega tutvuda.

Valtra suurim kliendisegment Eestis on põllumajandus, kuid Valtra traktoreid kasutatakse ka teehoolduses, metsanduses ja turbatootmises.

Valtra kaubamärgi ärijuht Matti Tiitinen ütleb, et on tähelepanuväärne tulemus olla 2017. aastal Eestis esimesel positsioonil. „Koos oma tugeva partneri Taure ASiga püüame hoolitseda oma klientide eest parimal tagasihoidlikul moel ja pakkuda neile parimat teenindust.”

Jälgivad edetabeleid

Tatoli projektijuht Urmas Oja ütleb, et ARKi andmetel on müügis esikohal John Deere, teisel Valtra, kes lõid neid ehk New Hollandit kahe traktoriga. „Kuid John Deere on Valtrast siiski 19 traktoriga ees.”

New Holland loovutas tänavu teise koha, kuid aasta tagasi olid nad Oja andmetel Valtrast ees kaheksa traktoriga ja üle-eelmisel päris esimesed. Kohta edetabelis ei maksa Oja meelest üle tähtsustada, kuid ikka on hea teada, kus teistega võrreldes asutakse. „Kui viis aastat järjest olime esikohal, tegime ka rahulikult oma tööd edasi. Teeme nüüdki,” kinnitab ta.

Traktorimüüjad jälgivad nagunii üksteise tegemisi. Oli teada, et kaks aastat tagasi hoogsalt turule tulnud John Deere teeb aktiivset müüki ja pole imestada, et nad on nüüdseks hõivanud müügiedetabelis esikoha. „Meiegi allajäämine Valtrale tekkis viimase kahe kuuga. Enne olime üsna võrdsed. Tuleb tunnistada, et nende lõpuspurt oli võimsam,” lausub Oja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles