Teed ja salvid köha ja bronhiidi vastu

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paiseleht on puhastava toimega ja aitab kopsuteedest lima välja tuua.
Paiseleht on puhastava toimega ja aitab kopsuteedest lima välja tuua. Foto: Henn Soodla

Kui on raskem köha, tuleb ravida pikemat aega ja tõsisemate taimeteedega. Ühes õiges köha- ja bronhiiditees peaks olema nii limaaineid sisaldavaid taimi kui ka eeterlike õlidega taimi, lisaks C-vitamiini allikana marju.

Limaainetega taimed on puhastava toimega ja aitavad kopsuteedest lima välja tuua. Sellised on paiseleht, teeleht, kassinaeris, altee − viimasel kahel taimel sobivad nii lehed, õied kui ka juured. Altee ehk tokkroos, nagu vanaemade aias teda nimetatud, sisaldab juurtes hästi palju limaainet ja juuri saab ka talvel sulailmaga välja kaevata. Liiga kuuma vett ei tohiks kasutada, pigem kuni 60kraadist, mida lasta seista umbes 2 tundi. Samuti on limaaineid linaseemnetes. Lima sisaldavad veel pärnaõied, nurmenukk, üheksavägise ehk kõrge vägiheina õied, aga tunduvalt vähem kui eespool mainitud taimed.

Eeterlikke õlisid sisaldavad aed-liivatee ehk tüümian, iisop, pune, köömned, apteegitilli seemned, ka kuuse- ja männiokkad, kui muud võtta pole. Neidki taimi tuleks köha- ja bronhiiditeesse lisada, sest eeterlikud õlid tapavad viiruseid ja pisikuid.

Haige organism vajab palju rohkem C-vitamiini. Seda on kibuvitsa- ja pihlakamarjades, neid võib teesegusse panna. Sobivad ka astelpaju marjad ja toormahl ning kõik meie endi varutu: mustad sõstrad, jõhvikad, pohlad, karulauk, sibul, hapukapsas, apelsinimahl.

Tehke nendest taimedest segu, valage üle kuuma veega ja laske 20–30 min tõmmata. Siis kurnake ja enne tarvitamist loksutage või segage, sest lima vajub põhja.

Tee kõrvale sobib mesi, eriti hea on taruvaiguga mesi. Seda võib ka niisama limpsida. Kui kodus on taruvaiku, võib seda kasutada tinktuurina või riivituna koos võiga. Mikseris saab valmistada õli ja taruvaigu segu, mida lusikaga sisse võtta. Vahekord: 2 sl taruvaigupuru 200 ml õli kohta. Kuuri pikkus 10 päeva.

Kui on head külmetusesalvi, mis tehtud taimedest (liivatee, männipungad, sookail) ja eeterlikest õlidest, tasub sellega rindkeret ja kopsupiirkonnas selga määrida. Nahk olgu soe: kes istub kamina ees, kes määrib pärast kuuma dušši. Seejärel minge teki alla. Väga head on lambanahad ümber keha või selja alla panna.

Hingamisteedele võib teha taimeinhalatsiooni. Võtke kauss, pange sinna peotäis eeterlikke õlisid sisaldavaid taimi (iisop, männipungad, aed-liivatee on parimad, aga kui muud pole, siis sobivad ka kuuseokkad) ja valage üle kuuma veega, katke kauss paksu rätikuga ja hingake auru sisse. Kauss on parem kui väikesed inhalaatorid, sest siis saavad auru ka nägu ja rindkere. Männipungi saab talvelgi korjata ja toorena kasutada.

Veel on kasulik sookailu tinktuur või tõmmis. Kuna sookail on mürgine, siis võetakse seda vähe, kuni 5 sl teed või tõmmist või 10 tilka tinktuuri 3 korda päevas. Kuur kestab 7–10 päeva, mitte rohkem.

Tinktuuri tegemiseks võtke üks osa sookailu ja 5 osa viina, laske seista 2 nädalat. Toorest taimest (seda võib aasta läbi koguda) teha nii: täitke purk kolmveerandini tükeldatud sookailuga ja valage üle viinaga. Seisab 4–7 päeva ja seejärel võib kasutada.

Lima toob hingamisteedest välja ja köhahooge leevendab Islandi samblik. Seda tuleks keeta 30 min ja lasta veel 30 min tõmmata. Ise valmistan Islandi sambliku teed koos kibuvitsamarjadega: võtan suure peotäie samblikku ja paar peotäit kibuvitsamarju, lisan 2–3 l vett ja keedan 30 min. Siis lasen seista, segan ja kurnan. Juua tuleb mitu tassi lonkshaaval. Kui tunnete, et ajab köhima, siis võtke jälle lonks. Tee alandab palavikku ja aitab kibeda kurgu vastu. Islandi sambliku kibe maitse kaob, kui see korra keeva veega üle valada, vesi ära valada ja uue veega keema panna. Ravivad limaained, mis samblikust keetes välja tulevad. Kibuvitsamari sisaldab C-vitamiini, mis annab kehale vastupanuvõimet, ja karotiine, mis taastavad limaskestasid.

Teed tuleks juua mitu tassi päevas ja nädal-kaks vähemalt, visama haiguse korral kauemgi. Isegi siis, kui võtate antibiootikume, tuleks kopsuteede puhastamiseks ikka ka teesid juua.

Kui haigus on seljatatud, tuleks aeg maha võtta ja puhata, süüa-juua organismi taastavaid ja tugevdavad toite-jooke. Head on kibuvitsamarjad, kõrvenõges, mustad sõstrad, astelpajumarjad. Söögiks porgandisalat õli või koorega, punapeet, hapukapsas, toorkakao.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles