Mongoolia prostituudid, sigarid ja veiseliha ehk USA mereväe suurim skandaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväelased USS Halsey pardal. Pildil olevad mereväelased pole artiklis kirjeldatud juhtumiga seotud.
USA mereväelased USS Halsey pardal. Pildil olevad mereväelased pole artiklis kirjeldatud juhtumiga seotud. Foto: Sipa USA/U.S. Navy/Scanpix

USA mereväe ajaloo suurim korruptsiooniskandaal nõudis taas ohvitseri töökoha. Kaptenleitnant Troy Amundsonist sai järjekordne ohvitser, kes end niinimetatud Paksu Leonardi korruptsiooniskandaaliga seoses süüdi on tunnistanud.  

Mereväe kaptenleitnant Amundson tunnistas end süüdi korduvas altkäemaksu võtmises ja prostituutide kasutamises. Prostituudid tellis Amundsonile Malaisia ettevõtja Leonard Glenn Francis ehk Paks Leonard. Asjasse oli segatud ka Francise ettevõte, Singapuris registreeritud Glenn Defense Marine Asia.

Tänuks teenete eest kindlustas Amundson selle, et USA merevägi teeb Francise ettevõttega koostööd.

Amundson tunnistas, et Francis maksis 2012. aasta septembrist kuni 2013. aasta oktoobrini tema ja teiste USA mereväe ohvitseride õhtusöökide, jookide, meelelahutuse ja prostituutide teenuste eest.

Veidi aega pärast e-kirja saamist korraldas Francis mitme Mongooliast pärit prostituudi saatmise Amundsonile.

Niinimetatud Paksu Leonardi juhtumi uurimine sai alguse 2013. aastal ja siiani on end süüdi tunnistanud 20 mereväega seotud inimest. Francise hüüdnimi on tulnud tema 180-kilogrammisest kehakaalust. Kogukas ärimees tunnistas end 2015. aastal süüdi altkäemaksu andmises ja pettuses.

Amundson oli aastatel 2005-2013 vastutav ühisõppuste korraldamise eest teiste riikide merevägedega. 

USA mereväe lennukikandjad.
USA mereväe lennukikandjad. Foto: AARON B. HICKS/AFP/Scanpix

Pärast föderaaluurijate poolt 2013. aastal tehtud küsitlemist kustutas Amundson Francisega peetud erakirjavahetuse. Ühes e-kirjas lubas Amundson Francisega USA mereväe valduses olevat informatsiooni jagada.

Amundson kirjutas Francisele: «Su programm on suurepärane. Ma olen kõigest väike koer, kes üritab konti püüda..., aga ma olen oma väikese programmiga rahul. Ma vajan viit minutit, et meie kohtumisel andmed edastada. Ei saa trükkida.»

Veidi aega pärast selle e-kirja saamist korraldas Francis mitme Mongooliast pärit prostituudi saatmise Amundsonile, ütlesid prokurörid.

Riiki esindav Adam Braverman ütles avalduses: «Amundson vahetas oma ametikoha tahtlikult, metoodiliselt ja korduvalt meelelahutuse ja prostituutide teenuste vastu. Seda tehes eelistas ta välismaalt pärit ettevõtjat oma mereväele, kolleegidele ja riigile.»

Karistuse saab ohvitser teada 27. aprillil. Teda ähvardab kuni viie aasta pikkune vangistus ja 250 000 dollari suurune rahatrahv.

Prostituutide teenuste pakkumise kõrval pakkus Francis ja tema ettevõte USA mereväe ohvitseridele kokku kümnete miljonite dollarite väärtuses altkäemaksu. Selle hulka kuulus sularaha, luksusreisid, Kuuba sigarid, aga näiteks ka hinnaline kobe-veiseliha.

Vastutasuks kasutasid USA mereväe ohvitserid sadamaid, kus Francise ettevõte tegutses, lubades ettevõtjal näiteks laevade tankimise ja puksiirpaatide kasutamise teel kasumit teenida. Seotud olid Singapuris, Tokyos, Bangkokis ja Manilas asuvad sadamad. 

F/A-18F hävitajad tõusmas õhku USS Theodore Roosevelti pardalt.
F/A-18F hävitajad tõusmas õhku USS Theodore Roosevelti pardalt. Foto: VICTORIA FOLEY/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles