Zimbabwe uus president annab valgetele maa tagasi (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Farmer Darryn Smart naasmas oma farmi.
Farmer Darryn Smart naasmas oma farmi. Foto: Farai Mutsaka/AP/Scanpix

Zimbabwe uus valitsus on otsustanud anda eelmise presidendi Robert Mugabe ajal farmidest välja aetud valgetele farmeritele maad 99 aastaks rendile.

Zimbabwe president Emmerson Mnangagwa.
Zimbabwe president Emmerson Mnangagwa. Foto: JEKESAI NJIKIZANA/AFP/Scanpix

President Emmerson Mnangagwa püüab põllumajandusele tõsise hoobi andnud valgetelt maade konfiskeerimise poliitikat muuta ning pakub vähestele allesjäänud farmeritele maad ja kindlust, et seda uuesti ei sundvõõrandata.

Maaministeerium on andnud provintsivõimudele korralduse uus poliitika otsekohe ellu rakendada, selgub uudisteagentuuri Associated Press käsutusse jõudnud dokumentidest.

Mugabe käivitas 2000. aastal sageli vägivaldse maade ümberjaotamise programmi, mille eesotsas olid võimuerakonda Zanu-PF kuuluvad sõjaveteranid. Selle käigus aeti suurem osa Zimbabwe valgetest farmeritest oma maavaldustelt välja, et kõrvaldada koloniaalajastu ülekohus mustade suhtes, kel oli vähe maad.

Robert Mugabe.
Robert Mugabe. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/Scanpix

Maaomandi küsimus on Zimbabwes tugeva poliitilise ja rassilise maiguga ülimalt tundlik teema. Valged moodustavad riigi 14 miljonist elanikust alla 1 protsendi, kuid Mugabe maahõiveni oli nende käes suurem osa parimast põllumaast. Enne maahõivet Zimbabwes tegutsenud umbes 4500 valgest farmerist on järel mõnisada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles