India prints avab oma palees geide varjupaiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Manvendra Singh Gohil (paremal) tuli ise kapist välja 2006. aastal.
Prints Manvendra Singh Gohil (paremal) tuli ise kapist välja 2006. aastal. Foto: gayrightsindia.wordpress.com

India ainus avalikult homoseksuaalne prints teatas jaanuaris, et avab oma palee uksed riigis tagakiusatud seksuaalvähemustele, et vähendada nende sotsiaalsest tõrjutusest tekkinud probleeme elus hakkama saada, vahendab Reuters.

Prints Manvendra Singh Gohil on troonipärija Lääne-India Gujarati osariigis asuvas väikelinnas Rajpiplas, kus nö kapist väja tulla oli eriti keeruline, sest traditsioonilisi pereväärtusi peetakse seal siiani väga au sees. Seetõttu on ka prints ise abielus olnud, kuid 1991. aastal sõlmitud liit kestis vaid aasta.

«Inimesi, kes on otsustanud kapist välja tulla, sunnitakse ikkagi abielluma või siis visatakse nad kodust välja. Tavaliselt pole neil aga kuhugi minna ega mingeid võimalusi ennast ülevalpidadada,» ütles ta Reutersile.

Seega on 52-aastane prints otsustanud rajada oma palee territooriumile LGBT kogukonna keskuse.

«Ma tahan anda inimestele, kes on otsustanud mittevarjates elada, sotsiaalse- ja rahalise seljataguse,» ütles ta.

«Lapsi ma ei saa, seega miks mitte kasutada kogu seda ruumi heal eesmärgil?» sõnas ta, märkides, et palee ruumides saab olema ka arstiabi ja hakkavad toimuma inglise keele ning kutseõppe tunnid, et aitada neil tööd leida.

Homoseksuaalsus on India ühiskonnas jätkuvalt suur tabu ja samasooliste inimeste vahekord seadusega karistatav. India karistusseadustiku vastuoluline lõige 377 keelab loomuvastased seksuaalsuhted ning paljude tõlgenduses kuulub sinna alla ka geiseks.

Gohili 15 aakri suurusel territooriumil paiknev palee on ehitatud aastal 1927, seoses keskuse avamisega plaanib ta seda ühisrahastuse toel ka eelnevalt renoveerida, paigaldada katusele päikesepaneelid ja rajada õue väikese põllumaa.

Inimõigusteaktivisti Harish Iyeri sõnul on juba fakt, et Gohil on prints aidanud India LGBT kogukonda väga palju. «Sellise keskuse loomine on tema poolt väga kena žest,» märkis ta.

«Me oleme õnnelikud, sest Indias on palju geisõbralikke linnu nagu Mumbai ja Delhi, aga väikesemates linnades ja külades selleseid kohti liiga palju pole, aga just seal oleks neid kõige rohkem vaja.»

Prints on rajanud ka fondi Lakshya Trust, mille eesmärgi ütleb ta olevat aidata geimehi ja tegeleda HI-viiruse ja AIDSi ennetustööga.

Gohil ise tuli kapist välja üle 10 aasta tagasi. Toona oli see India kuumim uudis, mille tagajärjel nõuti tema kuningliku tiitli ära võtmist ja põletati tema pilte.

Valuliselt võtsid seda ka tema vanemad ja eriti ema, kes otsustas seepeale tellida ajalehte reklaami, kus ta kuulutas, et perekond on temast lahti öelnud.

Praeguseks on Gohil on kogunud geiaktivistina tuntust ka välismaal ja osalenud 2007. aastal isegi USA populaarses jutusaates «The Oprah Winfrey Show».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles