28 säästlike eestlaste nippi, kuidas toidueelarvet vähendada

Kati Voomets
, rahaasjade teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kogumispäeviku grupi liikmed  esitasid endale jaanuarikuus väljakutse kulutada toidueelarvele varasemast vähemalt 10 protsenti vähem. Mis nipid aitasid grupi liikmetel eesmärki täita?

Enamikes peredes kulub kõige rohkem raha just toidule, eluasemele ja transpordile. Kogumispäevikus võetakse selle aasta jooksul kõik põhilised kuluartiklid vaatluse alla ning jaanuaris alustati toidueelarvega.

Tänaseks on grupiga liitunud juba üle 13 000 inimese. Kõikide grupi liikmete ühine eesmärk on analüüsida väljaminekuid ja jagada nõuandeid, kuidas paremini majandada. Millised on grupi liikmete parimad säästunipid toidukulude vähendamiseks?

EELARVE PLANEERIMINE

  1. Tee põhjalik analüüs, kui palju raha toidule kulub ja millised kuluartiklid võiksid pigem olemata olla. Kuu aja vältel võiks üles kirjutada kõik kulud, mis on läinud toidu peale.
  2. Eelarve järgimiseks kasuta vajalikke rakendusi, näiteks You Need a Budget, Monefy, Spendee, Wallet või HomeBudget. Hästi toimib ka täiesti tavaline Excel.
  3. Osta toit võimaluse korral e-poest. Vaata esmalt üle sooduspakkumised ja koosta nende põhjal nädalamenüü.
  4. Vii toidupoodides ja e-poes poodlemise arv miinimumini, ideaalis võiks toiduvarusid täiendada vaid korra nädalas. Nii väldid emotsioonioste.
  5. Tee kaubanduskettide sooduskaardid. Üks väike muudatus, mille tegemine võtab vähe energiat, kuid mis aasta kokkuvõttes annab sadu eurosid võitu.

TOIDUKORRAD

  1. Planeeri kõik toidukorrad. Planeerimine on juba pool võitu, sest nii ei kogune kappidesse ebavajalikku toidukraami, mis hiljem ära tuleks visata.
  2. Poodi minnes tee eelnevalt valmis ostunimekiri. Ära sisene poodi ilma selleta! Nutiteadlikematele inimestele soovitatakse näiteks OurGroceries rakendust, mida saab ka pereliikmetega jagada. Nii saavad ka pereliikmed toidunimekirja jooksvalt täiendada.
  3. Ära mine toidupoodi tühja kõhuga!
  4. Valmista nii hommiku-, lõuna-, kui ka õhtusöök ise ning väldi poolfabrikaate ja valmistoite.
  5. Pane toidu ülejäägid võimalusel sügavkülma ja ära viska toitu ära. Kui kodus on mõne toiduaine üleküllus, siis võiks selle sisestada veebilehele www.nami-nami.ee. Sealt saab koostisosa järgi hea retseptisoovituse. Ideid saab ka veebilehelt http://tarbitoitutargalt.ee/ või www.supercook.com.
  6. Lähtu menüü koostamisel toiduvarudest. Kui kodus on kartulit, kapsast, porgandit ja muid juurvilju, siis ehk oleks mõistlik need ära kasutada ja valmistada üks maitsev ühepajatoit?
  7. Võta lõunasöök kodunt kaasa. Igapäevaste kontorilõunate arvelt on võimalik säästa ligi 100 eurot kuus.
  8. Jälgi toidupoodide sooduspakkumisi ja kampaaniaid. Kõige parem koht selleks on veebileht www.kriisis.ee

TOORAINE

  1. Kasvata maitsetaimed võimalusel ise.
  2. Osta juurviljad ja liha võimalusel otse mõne taluniku käest.
  3. Varu sooduspakkumiste ajal koju kohvi, pudruhelbeid, pähkleid ja juurikaid. Ka liha ja kala on võimalik osta hulgim sooduspakkumiste ajal. Kel on suuremad sügavkülmad, saavad kasutada seda võimalust väga edukalt.
  4. Snäkkidena võta kasutusele juurviljad – porgand, kaalikas, redis, seller ja lillkapsas – soodne ja maitsev!
  5. Võimalusel korja suvel ja sügisel ise marjad ja pane need sügavkülma.
  6. Ise müslit teha on oluliselt odavam, kui seda poest osta.
  7. Vähenda liha tarbimist.
  8. Osta poest terve kana. Sellest saad valmistada sõltuvalt pere suurusest mitme päeva road – kanarinnast, -tiibadest, -koibadest ja hiljem on võimalik teha ka maitsev supp!
  9. Ära osta viilutatud puuvilju. Pigem osta puuviljad ja viiluta need ise, ülejäägid võiks panna karpidesse ja külmkappi.
  10. Väldi pakimahlade ostmist. Need on kallid ja tavaliselt ka ülimalt suhkrurohked.

LIHTSAD SÄÄSTUNIPID

  1. Üheks kulukaimaks hommikusöögiks on võileivad. Seetõttu võiks eelistada hoopis pudruhelbeid, mis on märksa toitvamad ja soodsamad.
  2. Beebile tasub ise püreed teha. Imemaitsvaid porgandi-, köögivilja-ja õunapüreesid on lihtne ise teha ning selle arvelt on võimalik korralikult ka säästa.
  3. Toidu ülejääke saab ära kasutada erinevates vormiroogades.
  4. Kes armastab lattet ja cappucinot, saab koduste vahenditega maitsva piimakohvi teha ka piimavahustajaga, nii saab säästa raha kaasa ostetavate kohvide arvelt.
  5. Soeta koju raamat «Nutika perenaise kokaraamat», kust on võimalik saada väärt nõuandeid ja nippe.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles