Galerii: Putin tähistas Stalingradi lahingu võidu aastapäeva paraadiga (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa president Vladimir Putin külastas täna Volgogradi, et tähistada 75 aasta möödumist Nõukogude Liidu võidust Stalingradi lahingus. 

Volgogradis leidis aset sõjaväeparaad, millest võttis osa umbes 1500 sõdurit. Näidati lahingumasinaid, tanke ja raketisüsteeme. Ülelennu sooritasid ka Venemaa õhuväe lennukid.

«Inimkonna ajaloos pole teist sellist lahingut olnud,» ütles Putin sõjaveteranidele peetud kõnes. «Stalingradi kaitsjad andsid meile suure pärandi: armastuse emamaa vastu, valmisoleku kaitsta selle huve ja vabadust, olla tugevad igasuguste väljakutsete ees,» sõnas Putin.

Tähtpäeva puhul olid Volgogradi liiklusreguleerijad selga tõmmanud punaarmee talvevormid ja jalga pannud vildid.

Viimastel aastatel on Moskva tundnud vajadust leida positiivseid sümboleid, mille abil rahvast patriootlikumaks muuta. Kuna suhted läänemaailmaga on halvad, siis on üritatud neid sümboleid leida just Nõukogude Liidu ajast ja Teisest maailmasõjast.

Stalingradi lahing sai alguse 1942. aasta juulis ja kestis 200 päeva. 1943. aasta 2. veebruaril olid marssal Friedrich Pauluse juhitud sõdurid sunnitud alla andma. Paulus saadi elusalt kätte ja temast sai natsirežiimi terav kriitik.

Kunagine Stalingrad ehitati pärast Teist maailmasõda täielikult üles ja sellele anti 1961. aastal uueks nimeks Volgograd. Sellega loodeti pärast Jossif Stalini surma vabaneda tema isikukultusest. Volgogradi näol on tegu ühe Venemaa vaeseima linnaga. 

Putinil on hetkel käimas valimiskampaania. Presidendivalimised leiavad aset 18. märtsil ja taaskord oodatakse, et praegune riigipea võtab ülekaaluka võidu.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles