Kremli sidemetega küberkurjategija anti USAle välja (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks maailma kurikuulsamaid häkkereid Pjotr Levašov.
Üks maailma kurikuulsamaid häkkereid Pjotr Levašov. Foto: J.P. Gandul/AP/Scanpix

Hispaania andis Ameerika Ühendriikidele välja Kremli sidemetega mehe, keda kahtlustatakse pahavara ja lunaviiruste levitamises.

Hispaania võimud andsid USAle välja Venemaa kodaniku, keda kahtlustatakse spämmi ja pahavaraga seotud küberkuritegevuses.

37-aastane Peterburist pärit Pjotr Levašov peab ilmuma Ühendriikide Connecticuti osariigis föderaalkohtu ette, kus talle esitatakse süüdistused e-kirja pettuses, häkkimises, identiteedivarguses ja vandenõus.

Levašov vahistati möödunud aasta aprillis Barcelonas, kus ta oli perega puhkamas. Oktoobris rahuldas Hispaania riigikohus USA väljaandmispalve, lükates samas tagasi sarnase üleskutse Venemaalt.

USA uurijate sõnul hoidis Levašov käigus Kelihose nime kandvat arvutivõrgustikku, mis saatis kuni 100 000 nakatunud arvutilt spämmi, varastas kasutajate andmeid ja paigaldas pahavara, millega näpati kasutajate pangakontode paroole. Kuritegevuse ohvriks langes väidetavalt üle 2500 Ameerika Ühendriikide kodaniku.

Levašov on süüdistusi eitanud. Mehe advokaadid teatasid, et kuna Levašov on eelnevalt töötanud Venemaa sõjaväe ja Vladimir Putini Ühtse Venemaa erakonna heaks, on süüdistused poliitiliselt motiveeritud ja Ühendriigid soovivad talt salastatud informatsiooni välja pressida.

Hispaania kohus Levašovi esindajate argumente ei rahuldanud. Süüdimõistva otsuse korral võib küberkurjategijat oodata kuni 52 aasta pikkune vanglakaristus.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles