Birma võimud eitasid teateid rohingjade massihaudadest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bangladeshi korrakaitsjad rohingjade põgenikelaagri juures.
Bangladeshi korrakaitsjad rohingjade põgenikelaagri juures. Foto: Manish Swarup/AP/Scanpix

Birma võimud lükkasid ümber teated viiest ühishauast Arakani osariigi islamiusuliste rohingjade külas, kus sõjavägi viis eelmisel aastal läbi ulatuslikud karistusoperatsioonid.

Birma vägesid süüdistatakse etnilises puhastuses, mille tõttu on eelmise aasta augustist alates Birmast naaberriiki Bangladeshi põgenenud ligi 700 000 rohingjat.

Birma eitab väiteid, kinnitades, et operatsioon oli vajalik rohingja mässuliste mahasurumiseks, kuid ülemäärast jõudu ei kasutatud. Samas ei ole võimud lubanud ajakirjanikke ega ÜRO uurijaid konfliktipiirkonda asja uurima.

Täna teatas riigimeedia, et Arakani osariigi võimud lükkasid ümber hiljutise Associated Pressi teate, milles räägiti rohingja põgenike tunnistuste ja mobiilivideote põhjal viiest varem teadmata ühishauast Gu Dar Pyini külas.

Ametnikest, politseinikest ja kohalikest koosnev töörühm lükkas pärast uurimist külas AP teate ümber, ütles ajaleht Global New Light of Myanmar.

«Külaelanikud kinnitasid, et ei ole kuulnud midagi massimõrvadest nende küla lähedal,» lisas leht.

Ametivõimud möönavad, et külas toimus 28. augustil ohvritega kokkupõrge julgeolekujõudude ja rohingja mässuliste vahel. 19 terroristi tapeti ja maeti maha, öeldi teates, kuid ei täpsustatud haudade asukohta ega olemust.

Birma võimud on rohingjade kallal ülemäärase vägivalla tarvitamist kogu aeg eitanud, ehkki tuhanded Bangladeshi põgenenud inimesed räägivad rahulike elanike tapmisest, vägistamistest ja külade mahapõletamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles