Aasta ettevõtja: keegi ei arva, et ka ettevõtja vajab tunnustamist (2)

, Krimelte omanik, Aasta Ettevõtja 2008
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EY Eesti aasta ettevõtja 2008 Jaan Puusaag.
EY Eesti aasta ettevõtja 2008 Jaan Puusaag. Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

Kui kümme aastat tagasi selgus, et osutusin esimeseks Aasta ettevõtja tiitli võitjaks, siis oli loomulikut meeldiv tunne.

Päris tühja koha pealt see muidugi ei tulnud, et üldse poleks lootnud sellele pjedestaalile jõuda. Mida lootsin? Eks ikka au ja kuulsust ja loomulikult oli see ka paras üllatus, Samas, ütlen ausalt, et kui poleks saanud seda auhinda, ei oleks see samuti üllatus olnud.

Enda isiku juurest edasi minnes pean ettevõtjate sellist tunnustamist väga vajalikuks. Kui me räägime ettevõtjatest, kes ise midagi rajanud, siis ega neil selliseid olukordi, kus neid kiidetakse, patsutatakse õlale ja öeldakse, et oled tõesti tubli, see asi tuli sul tõesti hästi välja, on ikka suhteliselt vähe. Tunne on paraku selline, et keegi ei arva, et ka ettevõtja vajaks tunnustamist.

Me kõik teame, kuidas igasugused töökeskkonna uuringud näitavad inimeste janunemist tunnustuse järele. Ja see ongi siis ettevõtja ülesanne kõiki oma töötajaid pidevalt meeles pidada, neid tunnustada. Aga see kõik käib ülevalt allapoole. Vastupidist tunnustust ehk ettevõtja tunnustamist ettevõttes sees on ju ikka vähe. Võib-olla juubeli puhul antakse tänukiri töötajate poolt ja see on muidugi väga tore ja uhke tunne. Seda on ette tulnud, aga väga tihti seda ei juhtu.

Seetõttu üritan ma ise mitte lasta mööda  võimalus teisi ettevõtjaid ja äripartnereid tunnustada. Eks see on selline eestlaste värk ka, et no news is good news. Kui ei laideta, siis on järelikult hästi. Tegelikult peaksime kogu aeg meeles pidama seda, et ei laseks mööda võimalust tunnustada nii oma töötajaid kui ka teisi ettevõtjaid.

Kui mina kümme aastat tagasi selle tiitli sain, siis ikka patsutati teiste ettevõtjate poolt ka õlale. Ettevõtjad omavahel on tegelikult suhteliselt tunnustavad ja kiitvad. Kas mul sellest tiitlist on äriajamises just otseselt kasu olnud, on keerulisem hinnata. Aasta ettevõtja tiitel on otseselt ettevõtlustegevuses olulisem võibolla nende jaoks, kellel palju avaliku sektori tellimusi. Aga kindlasti annab see sõnale teatavat kaalu.

Samas on väljaspool Eestit ka minul tulnud ette, et tehakse taustauuringut minu suhtes ja leitakse see tiitel. Siis on küll olnud suhtumist, et ohoo, Jaan Puusaag, allright. Positiivne märk jääb kahtlemata külge. Ja pole ju erilist vahet, kas kasu sellest tuleb paari või kümne aasta pärast. Üks kord tšempion, alati tšempion!

Tore on see, et kümne aasta jooksul on aasta ettevõtjatest moodustunud omamoodi klubi. Meil on tekkinud selline traditsioon, et iga järgmine aasta ettevõtja peab korraldama varasematele kokkusaamise. Nii saamegi kord aastas kõik kokku. Kuna selle tiitliga ettevõtjate arv järjest kasvab, siis see võib olla tulevikus ka täiesti arvestatav arvamusplatvorm. Ja see on kindlasti üks lisaväärtus minu jaoks, et on võimalus kohtuda selliste inimestega ja nendega arvamusi vahetada.

Kui ma praegu vaatan enda arengule ettevõtjana tagasi kümne aasta perspektiivis, siis tuleb vaid raskelt ohata. Ega see areng ei lõpe kunagi. Kui sa hetkeks mõtled, et nüüd on asjad korras ja võid korraks rahulolevalt nurru lüüa, siis ära muretse, see läheb alati mööda. Tekivad uued olukorrad, uued võimalused, uued perspektiivid. Tuleb jälle püsti hüpata ja tegutseda. Inimesed muutuvad, olud muutuvad. Viimase kümne aasta jooksul on pilt ju oluliselt muutunud, tuleb kogu aeg ajaga kaasas käia.

Ettevõtlus on puhas looming ja kõik need uued olukorrad, mis tekivad inimeste ja keskkonna muutudes, tuleb lahendada. Väljapääsmatuid olukordi on muidugi ka võimalik tekitada, aga  olen siiani õnneks alati lahendused leidnud.

Usun, et järgmise kümne aasta perspektiivis tõusevad tõenäoliselt veelgi  rohkem esile erinevad tehnoloogiastartupid. Nende ettevõtete väärtust hinnatakse juba hoopis teistmoodi kui vana traditsioonilise tööstusettevõtte oma, aga kindlasti  vana ja uus ettevõtlus põimuvad rohkem omavahel. 

Tihti tahetakse kogenumalt ettevõtjalt teada, mida ta soovitaks alustajale. Minu peamine soovitus algajale ettevõtjale oleks, et hakka lihtsalt peale, hoolimata sellest, milline see majanduskeskkond parasjagu on. Alati võib oodata paremat hetke, aga kui sul tahtmine ja idee on olemas, siis tegutse. 

EY Eesti aasta ettevõtjad läbi aegade

Arno Kütt ja Peep Kuld, Cleveron/ON24 (2016)

Jevgeni Kabanov, Zeroturnaround (2015)

Jüri Raidla, advokaadibüroo Raidla Ellex (2014)

Peeter ja Priit Rebane, BDG Holdings OÜ (2013)

Ruth Oltjer, Chemi-Pharm AS (2012)

Priit Alamäe ja Taavi Kotka, Nortal AS (2011)

Peter Hunt, Wendre AS (2010)

Indrek Sepp, Pristis AS (2009)

Jaan Puusaag, Krimelte OÜ (2008)

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles