Video: Peter Sgromo jäi Toronto sarimõrvades kahtlustatava Bruce McArthuri käes vaevu ellu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Sgromo
Peter Sgromo Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kanada Toronto politsei tabas aiakujundaja, keda kahtlustatakse seksuaalvähemuste hulka kuuluvate meeste mõrvamises.

Kanada meedia teatas viitega politseiuurijatele, et 66-aastane Bruce McArthur tappis vähemalt viis homoseksuaalset meest, kuid ta ohvrite arv võib olla suurem.

Bruce McArthur
Bruce McArthur Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Politsei leidis McArthuri klientide aedadest kolme mehe surnukehad, mis olid peidetud suurtesse aiavaasidesse. Oletatakse, et ta ülejäänud, seni veel leidmata ohvrid, on samuti peidetud aiavaasidesse.

Maja, mille aias võib olla maetuna mitu meest
Maja, mille aias võib olla maetuna mitu meest Foto: Frank Gunn/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

2003. aastal ründas McArthur Toronto Gay Villages meest, kasutades selleks raudkangi ning kohus määrast, et ta ei tohi kaks aastat Toronto kesklinna, kaasa arvatud Gay Villagesse minna. Lisaks ei tohtinud ta osta seksiteenuseid meesprostituutidelt.

Pärast keelu lõppemist jahtis McArthur oma ohvreid jätkuvalt Gay Villages, mis on seksuaalvähemuste seas populaarne elupaik. Aiakujundaja ohvrid on 40. – 50. eluaastates mehed, kellest vähemalt ühel oli McArthuriga seksisuhe.

Toronto politsei maja juures, mida seostatakse Bruce McArthuri tapmistega
Toronto politsei maja juures, mida seostatakse Bruce McArthuri tapmistega Foto: Frank Gunn/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

McArthuri ohvriks oleks võinud langeda ka Toronto ülikooli lektor, 52-aastane Peter Sgromo.

«Mulle Bruce’i iseloom ei meeldinud, kuna ta oli vägivaldne. Enne tema tundma õppimist arvasin, et ta on lõbus sell,» sõnas Sgromo.

Peter Sgromo
Peter Sgromo Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Sgromo ja McArthur tundisd üksteist erinevate projektide kaudu üle kümne aasta enne kui leppisid Gay Village baaris kohtingu kokku. Olles joonud paar jooki, läksid nad autosse seksima, kuid järsku sai seks ootamatu pöörde. McArthur võttis Sgromol kaelast kinni, nagu tahaks tal kaela murda.

Bruce McArthur
Bruce McArthur Foto: Handout/Reuters/Scanpix

«Tundsin, et kohe võib minu kaelalülidega midagi juhtuda. Arvasin, et ma ei jää McArthuri haardes ellu, sest ta võist tõesti oli valmis minu kaela murdma,» sõnas kanadalane.

Sgromol õnnestus McArthuri haaret lõdvendada ja ta pääsest haardest. Mees lahkus kiiresti autost, sest ta pidas McArthurit enda elule ohuks.

Sgromo teatas temaga juhtunust politseile alles pärast seda, kui politsei oli McArthuri arreteerinud ja meedia teatas sellest.

«Oleksin ka võinud surra ja McArthur oleks ka  minu laiba mõnesse suurde lillepotti pistnud,» teatas mees.  

McArthur oli homomeeste seas populaarsetel kohtingulehekülgedel, kaasa arvatud Silver Daddies, kus ta otsis endast nooremaid mehi.

McArthuri Facebooki profiili kohaselt on ta aga hetero, sest tal on seal pildid ta väidetavatest lastest, lastelastest ja koduloomadest. Jõulude ajal Toronto ühes ostukeskuses jõuluvanana töötanud mees on pannud sotsiaalmeediasse pilte, millel ta on jõuluvanakostüümis.

Politseiuurijate andmetel kahtlustatakse McArthurit 40-aastase Dean Lisowicki, 44-aastase Selim Esseni, 49-aastase Andrew Kinsmani, 50-aastase Soroush Mahmudi ja 58-aastase Majeed Kayhani tapmises. Neist meestest kolm kuulutati mitu aastat tagasi kadunuks.

Bruce McArthuri ohriteks peetavad (44-aastane Selim Essen, 50-aastane Sorush Mahmudi, 40-aastane Dean Lisowick, 49-aastane Andrew Kinsman ja 58-aastane Majeed Kayhan
Bruce McArthuri ohriteks peetavad (44-aastane Selim Essen, 50-aastane Sorush Mahmudi, 40-aastane Dean Lisowick, 49-aastane Andrew Kinsman ja 58-aastane Majeed Kayhan Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Toronto politsei uurib ka vanu, seni lahendamata meeste kadumisjuhtumeid, arvates et nende seas on ka neid juhtumeid, mida saab seostada McArthuriga.

Üks neist kadunud meestest on 40-aastane Skandaraj Navaratnam, kes töötas McArthuri firmas ja kellel oli aiakujundajaga lühike suhe. Navratnam kadus Gay Villagest 2010. aastal ja ta kadumine on seni lahendamata.

McArthuri poolt oletatavalt toimepandud mõrvad on raputanud nii Toronto homokogukonda kui kogu elanikkonda. Elanike sõnul on nad seni enda linna pidanud võrreldes teiste riikide pea- ja suurlinnadega võrdlemisi ohutuks.

Möödunud pühapäeval, 4-veebruaril leidis Torontos aset mälestussündmus, millel mälestati McArthuri käe läbi hukkunuid.

Bruce McArthur
Bruce McArthur Foto: National Post
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles